IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейци смятат, че животът нямаше да е по-лош без ЕС

На това мнение са близо две трети от участниците в допитване на белгийски институт

10:47 | 18.10.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо две трети от европейците не са убедени, че животът щеше да е по-лош без Европейския съюз, показва изследване, цитирано от онлайн изданието Politico.

Допитването, което било осъществено по поръчка на института „Приятели на Европа“ в Брюксел, установило, че 64% от близо 11 хил. анкетирани не са сигурни, че животът им щеше да е по-лош без ЕС. Почти половината (49%) смятат, че блокът е “неуместен“.

Младите участници в анкетата обаче имат по-положително мнение за съюза, като 41% от хората под 35 години са на мнение, че животът щеше да е по-лош, ако го нямаше ЕС.

“Без промяна и реформа ЕС ще остане неуместен за мнозинството от гражданите му“, казва Паскал Лами от института „Приятели на Европа“ и бивш еврокомисар по търговията. Допитването е било осъществено през септември в рамките на кампанията на института „Европа е от значение“.

Но европейците не искат „по-малко Европа“, показва допитването, като 90% от анкетираните са заявили, че ЕС трябва да бъде нещо повече от единен пазар. 81% от участниците в изследването не смятат, че съюзът трябва да определя като свой приоритет прехвърлянето на повече правомощия на националните правителства за вземане на решения, което според института „означава, че националният суверенитет не е проблем за мнозинството“.

Според „Приятели на Европа“ допитването е показало, че европейците искат ЕС да определи за свой приоритет проблеми като сигурността, работните места и справянето с климатичните промени.

Освен това допитването установило, че над една трета от европейците искат повече прозрачност от блока, особено по въпроси като бюджетните разходи, а 41 на сто биха се радвали да имат по-тежка дума например при гласуването на решения, свързани с политиката на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Глейте им сеира на т,ъпаците как извръщат приказките (говоря за вас ненормални коментиращи.) нарочно да промиват мозъците на хората. Видиш ли ЕС е единственото което може да съществува и друго не, и без него няма алтернатива и е невъзможно да се живее. Абе т,ъпаци ***,и.. кого лъжете бе нещастници. Как живееха държавите без ЕС, а? Като всяка държава си е имала икономика, търговия и стокообмен с другите държави и т.н... Сега нарочно тези на които се дупите, защото не сте достатъчно умни за тях, че да им се кланяте, та нарочно искат да прецакат Великобритания с брекзита за да и сринат икономиката донякъде и после да реват, че видиш ли какво станало с ЮК като излязла от ЕС и че това е единствената алтернатива.. ЕС.. великия.. без ЕС не можело. За да го използвате като пропаганда. Кого лъжете бе нещастни мижитурки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
опааа
преди 5 години
...ето го и тоя. ... Стоене-немирниии, стига с вашите червени ,зелени и бенбяни тези. ...отърсете се от политиката, като редите приказки поне в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
На мен ми е комфортно в Четвъртия райх. За тези за които не е така сме оставили една Червена кочинка като ареал на обитание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
gadPetar Davam, регистриран на Днес г.--------------------------------------------дежурните маллоумници аре дайте нещо креативно бе бездарници ..... :)) Кога се регистрира ей са преди 15 мин. ? ..... :)) баххти скапаняцците доллни за жъллти стотинки ше продадат и майкка си само и само да не прай нищо съществено да играе джобен тенис и да седи на пропагандната хранилка ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
power grid
преди 5 години
А без НАТО ще е още по добър светът.И да не забравяме варварите в САЩ сатаниска държава източник на зло по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 11
gad
преди 5 години
akо нямаше ЕС много от държавите като нашата и останалите на изток пак щяхме да сме под червения ботуш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
даже ти пускам линк от западна пропагандна страница и освен че НАТО Кандидатите са дежурно бедни особено Сърбия на снимката горе първо седи църквата Александър Невски а това къде се намира иддиоте в Македония ?!?! е що не са лепнали нещо Македонско или сръбско, а наша снимка ?!? Е ние сме в НАТО и ЕС що сме в тоя списък ?!?аааа да Съветския Съюз е виновен Сталин и Ленин и Путтлер !!!Poorest Countries In Europehttps://***.graphicmaps.com/poorest-countries-in-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
Македония не е никва "държава скапоаняко ако не знаеш това тамне Западна България, а че Зелю Зелев оллигоффрена я е признал незнапи автоматично, *** и българския народ я е признал ммм ?!?...... и няма кво да ги гледам те не са в ЕС "Манната Небесна" дет осиротяхме с 4 млн. а са извън ЕС.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 5 години
одил съм, не ми се отразява никак. У македония ям и пия два пъти по евтино от тук, а има доста арни кръчми ! .... ама незма дали съм бил у елитните, кажи къде да ида !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
опааа
преди 5 години
...ми аре оди да кръкнеш една две напитки в некоя елитна кръчма из европата та да видим как това ще ти се отрази на годишният бюджет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още