IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбраха Маркус Зьодер за лидер на Християнсоциалния съюз

Зьодер беше преизбран с 87,6% одобрение в политическия вот, което е по-малко от 91,3-те процента, които той успя да извоюва по време на гласуването през 2019 г.

15:04 | 11.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер беше преизбран в петък за лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), по-малкият партньор в консервативния алианс ХДС/ХСС, който изпитва затруднения в последната права от предизборната кампания в Германия, пише Politico.eu.

Зьодер, който загуби надпреварата за кандидат на ХДС/ХСС за канцлер, въпреки че беше по-популярен сред широката общественост от своя претендент Армин Лашет, спечели 87,6% от гласовете по време на партиен вот в Нюрнберг.

Той ръководи баварските консерватори от началото на 2019 г. 

Резултатът от изборите е малко по-слаб от 91,3-те процента, които Зьодер успя да извоюва по време на предходния вот през 2019 г. Някои политически анализатори определиха спада като знак за недоволство в редиците на ХСС.

През последните седмици ХДС/ХСС, която ръководеше германското правителство през последните 16 години под управлението на канцлера Ангела Меркел се срина в анкетите, отстъпвайки първото място на Социалдемократическата партия (СДП). Анализаторите приписват голяма част от спада на липсата на популярност на Лашет и на поредица от гафове.

Зьодер, който е третият най-популярен политик в Германия, според последното проучване на Politbarometer за ZDF, следва двойна стратегия от април, когато загуби от Лашет, лидер на ХДС.

Макар многократно да твърди, че Лашет има пълната му подкрепа в предизборната кампания, Зьодер понякога критикува кандидата на ХДС заради предполагаема липса на енергичност в предизборната кампания. Някои от партийните „лейтенанти“ на Зьодер бяха още по-откровени, заявявайки открито, че ХДС/ХСС ще се справи по-добре в анкетите, ако именно ръководителят на ХСС застане начело на алианса.

германия германия

На партийния конгрес в петък Зьодер настоя, че партията му стои изцяло зад Лашет.

„Нека бъде ясно на всички журналисти: Искаме Армин Лашет за канцлер“, заяви Зьодер в началото на речта си. „Изборът е прост: гражданска свобода или предложеното от левицата преразпределение и превъзпитание“, изтъкна той по отношение на предстоящите избори.

Зьодер посочи, че правителство, състоящо се от социалдемократи, зелени и левица ще доведе само до „по-високи данъци, по-висок дълг, повече бюрокрация и по-малко сигурност“.

Според социологическите проучвания на Politico, СДП в момента държи първото място при анкетите с 25 процента, докато ХДС/ХСС остават втори с 21 на сто.

Зьодер се нахвърли директно срещу финансовия министър Олаф Шолц, кандидат за канцлер на СДП, чието ресорно министерство беше подложено на разследване за потенциално пране на пари.

„Когато се сетя за… последните странни разследвания в Берлин, където се създава впечатлението, че финансовият министър е почти обиден, че прокуратурата си върши работата ... Мисля, че този въпрос заслужава парламентарен контрол“, посочва Зьодер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
големият въпрос е зелените искат ли СП2 или не ... това ги вълнува форумните газовици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още