IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рааб: Великобритания е близо до повратна точка в борбата с коронавируса

Хората трябва да продължат да внимават при социалните си контакти, предупреди британският външен министър

19:31 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания е близо до смекчаване на повечето ограничения заради COVID-19 след успешната ваксинационна кампания и спада на броя на заразените, заяви външният министър Доминик Рааб, намеквайки, че само някои предпазни мерки ще останат в сила до средата на годината, предава Bloomberg.

Хората трябва да продължат да внимават при социалните си контакти, заяви Рааб пред Sky News. В отговор на въпрос защо двама напълно ваксинирани души от различни домакинства все още нямат право да се прегръщат, той заяви: „трябва да направим много внимателна преценка“ как се развиват нещата, докато Великобритания работи по пътна карта за отваряне на икономиката.

„Сега сме много близо до истинска повратна точка и мисля, че все още трябва да сме предпазливи“, заяви Рааб. „Не искаме да изгубим придобивките, а жертвите, които бяха направени, да са напразни. Знам, че хората копнеят нещата да се случват малко по-бързо, но мисля, че разбират, че предприемането на стабилни стъпки за излизане от блокадата е разумният начин на действие“, допълни министърът.

Правителството на премиера Борис Джонсън устоява на призивите на членове на неговата управляваща Консервативна партия да ускори смекчаването на правилата, които съществуват през последните 13 месеца, докато Великобритания излиза от третата си коронавирусна блокада. Настоящият график за повторно отваряне на икономиката предвижда ново разхлабване на мерките на 17 май и след това на 21 юни.

Тъй като Великобритания е сред страните с най-голям брой починали в пандемията до момента, правителството на Джонсън задейства и една от най-успешните програми за ваксинация, при която над 34 млн. пълнолетни са получили най-малко една доза ваксина. Това помогна за спирането на втората вълна на пандемията в страната, като починалите намаляха до седем в събота спрямо над 1300 във връхната точка през януари.

Рааб предупреди, че някои ограничения може да са необходими и след края на юни, въпреки че правителството предлага да няма правни ограничения за социалните контакти след 21 юни.

„Искаме в края на юни да сме в позиция, при която можем да върнем живота си възможно най-близо до нормалното, но все пак ще има нужда от някои предпазни мерки“, отбеляза Рааб пред ВВС. В отговор на въпрос какви предпазни мерки той заяви, че „според мен те ще бъдат свързани преди всичко с дистанцирането, може би ще има нещо, свързано с маските“.

Според графика пътуванията на ваканция в чужбина ще бъдат разрешени отново от 17 май. Рааб каза пред ВВС, че „решението ще бъде взето скоро“ за това как ще се оперира на фона на призиви от авиокомпании и туристически агенции за подробности кои страни ще бъдат поставени в зелен списък от дестинации, които британците ще могат да посещават без карантина след завръщането си.

Британските власти проучват и начини за смекчаване на изискванията за самоизолиране на хора, които са били в контакт със заразени от коронавирус. В неделя Public Health England обяви експеримент с бързи тестове, за да се види дали изискването за самоизолация за десет дни може да бъде заменено от ежедневни тестове за коронавирус.

„Това е само един от инструментите наред с ваксината, който наблюдаваме много внимателно, за да гарантираме, че предприемаме стъпки за излизане от блокадата и връщане към нормалността по сигурен начин“, каза Рааб пред Sky.

В отговор на въпрос за статия в Sunday Times, че ученици от средните училища ще получат ваксината на Pfizer още през септември Рааб заяви: „Няма да спекулирам отвъд това, което ще направим според съществуващата пътна карта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още