IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом“ започва до края на годината полагането на основите за втория блок на АЕЦ „Аккую"

В края на август компания „Аккую нуклеар“ получи лиценз за започване на изграждането на новите мощности

16:36 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската корпорация Росатом планира да започне до края на 2019 г. да полага основите на втория блок на атомната електроцентрала „Аккую" в Турция, което означава фактически старт на изграждането на блока. Това съобщи пред репортери ръководителят на „Росатом“ Алексей Лихачов в кулоарите на 63-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде БТА.

В края на август компания „Аккую нуклеар“ (част от Росатом), която осъществява проекта за изграждането на първата АЕЦ в Турция, получи лиценз за започване на изграждането на втория блок.

Държавната корпорация за атомна енергия Росатом се надява също, че ще получи лиценз от турските власти за изграждането и на третия блок на АЕЦ „Аккую“ в края на 2019 или началото на 2020 година.

„Въз основа на опита, натрупан в сътрудничество с турския регулатор, мисля, че някъде към края на сегашната или началото на следващата година ще бъде издаден лиценз за третия блок“, каза Лихачов.

В кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни Лихачов заяви пред репортери, че „Росатом“ е предал на турския регулатор целия набор от документи за получаване на основния лиценз за изграждането на третия блок на АЕЦ „Аккую“ и се очаква да го получи през първото тримесечие на 2020 г.

Строителният проект на първата АЕЦ „Аккую“ в Турция се изпълнява от компанията „Аккую нуклеар“, създадена в Турция въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Руската федерация и Република Турция през май 2010 г.

След приключване на строителството АЕЦ „Аккую“ с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно, допълва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още