IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Джонсън за Brexit преодоля и последното си препятствие в парламента

Камарата на лордовете официално се отказа от промени в законопроекта за излизането на Великобритания от ЕС

21:55 | 22.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Сделката за Brexit на британския премиер Борис Джонсън преодоля последните си препятствия в парламента, слагайки край на кризата, която парализира британската политика, откакто страната гласува за напускане на Европейския съюз преди близо четири години, предава Bloomberg.

Приемането на закона оправдава хазартния ход на Джонсън да насрочи избори миналия месец, на които той поиска от избирателите да подкрепят плана му за напускане на блока на 31 януари. Мнозинството му от 80 места в Камарата на общините му гарантираше, че ще преодолее възраженията на депутати от горната камара на парламента, Камарата на лордовете, които подкрепят ЕС, и ще сложи край на безизходицата, коствала поста на предшественичката му Тереза Мей миналата година.

„Това ще остане исторически закон“, заяви министърът за Brexit Стив Баркли пред членовете на парламента и ги призова да отхвърлят промените на законопроекта в Камарата на лордовете.

По-късно днес членове на Горната камара на парламента официално се отказаха от противопоставянето си и приеха документа, така както беше одобрен от Камарата на общините. Сега законопроектът трябва да бъде подписан от кралица Елизабет Втора, за да се превърне в закон. Така Великобритания ще може да напусне ЕС след девет дни.

Споразумението със съюза ще трябва да бъде официално ратифицирано от Европейския парламент на 29 януари, преди Великобритания да напусне блока в края на месеца. След това страната ще навлезе в преходен период, който трябва да продължи до края на годината. По време на този период тя ще продължи да бъде обвързана от директивите на ЕС, докато договори ново търговско споразумение с останалите 27 страни членки.

„Намираме се в много щастлива позиция, при която напускаме ЕС в състояние на пълно приличие и единство“, заяви Джонсън в отговор на въпрос във Facebook за бъдещите преговори с Брюксел. „Намираме се в съвършен синхрон с нашите приятели и партньори в ЕС“, допълни той.

Британският финансов министър Саджид Джавид призна, че крайният срок за постигане на нова търговска сделка с ЕС до 31 декември е кратък.

„И двете страни признават, че графикът е затегнат, много неща трябва да бъдат договорени във времето, което имаме, но това може да се случи“, заяви Джавид по време на дискусионен панел в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „И това може да се случи както за стоките, където искаме свободна търговия, нулеви мита и нулеви квоти, така и за услугите“, допълни той.

Камарата на лордовете се стремеше да промени законопроекта за Brexit, за да засили правата на гражданите на страните членки на ЕС във Великобритания, да позволи на съдии, а не на министри, да решават за използването на решения на европейските съдилища и да гарантира, че непридружени деца на бежанци могат да се съберат със семейството си във Великобритания. Всички тези мерки бяха отхвърлени от Камарата на общините. Правителството на Джонсън отхвърли промените и призова Камарата на лордовете да се откаже от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Англичаните едва ли щесе съгласят с тебе. Имат си Кралица, имат си Маргерет Тачър. За тях си един изостанал селянин със ограничени разбирания за живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Така е когато изберат мъж, ще свърши работата. Една жена само говори и се занимава с глупости, вместо да върши ползотворна работа. Избраха Джонсън, и той реши проблема за отрицателно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още