IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Италия и Испания се устремява към ново дъно

Много бизнеси разчитат на човешки контакт и са силно засегнати от новите ограничения

16:28 | 04.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Компаниите за услуги в Италия и Испания са претърпели нов спад в активността миналия месец, тъй като блокадите за ограничаване на втората вълна от коронавируса са засегнали осезаемо бизнеса, според бизнес проучване, цитирано от FT.

PMI индексът на IHS Markit за сектора на услугите намалява и в двете страни, като компаниите отчитат рязък спад в търсенето и активността в резултат на пандемията, показват данните, публикувани в сряда.

Испанският индекс е на по-високо ниво от очакванията на повечето икономисти, но въпреки това пада с 1 пункт до петмесечно дъно от 41,4 пункта през октомври. Италианският индекс е под очакванията и се понижава до четиримесечно дъно от 46,7 спрямо 48,8 пункта през предходния месец.

Границата от 50 пункта разграничава свиването и разширяването на сектора, т.е. и в двете държави повечето бизнеси са свили дейността си през предходния месец.

Секторът на услугите представлява около три четвърти от продукцията и работните места в еврозоната.

„Притеснителното е, че днешните данни потвърждават влошаването на краткосрочните перспективи пред блока“, коментира Мадалена Мартини, икономист в Oxford Economics. „Влошаването на здравната ситуация и възстановените ограничения допълнително ще повлияят на сектора на услугите“, допълва тя.

Резултатите контрастират с други данни за PMI от тази седмица, които показват ръст на активността в европейския производствен сектор. Той се оказва по-устойчив, тъй като веригите на доставка остават относително невредими и износът се възстановява.

Много компании за услуги, като авиокомпании, хотели, търговци на дребно и фризьори, разчитат на човешки контакт и затова са най-силно засегнати от ограниченията за социално взаимодействие и движение на хората, въведени, за да възпрат разпространението на коронавируса.

През последните дни ресторантите, баровете, фитнес залите, кината и театрите и магазини за стоки, които не са от първа необходимост, бяха принудени да затворят, а в голяма част от Европа бяха наложени вечерни часове.

Въпреки че новите ограничения са по-малко строги от въведените през пролетта, очакванията са те да доведат до нов спад в икономиката на еврозоната, макар и под нивата отпреди няколко месеца.

IHS Markit също ревизира леко индексите за сектора на услугите в Германия, Франция и еврозоната в сравнение с първоначалните четения, публикувани преди 2 седмици. Въпреки ревизиите PMI при услугите в еврозоната отново отчита спад – до 46,9 пункта през октомври в сравнение с 48 през предходния месец.

Общият PMI на еврозоната - съчетаващ както услуги, така и производството, е ревизиран  до 49,4 пункта от 50 пункта.

„Само в Германия силата на производствения сектор се противопоставя на възобновения спад в дейността на сектора на услугите, което води до все по-поляризирани икономически тенденции сред държавите членки на еврозоната“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист за бизнеса в IHS Markit.

За разлика от мрачните европейски данни, IHS Markit съобщава, че активността в сферата на услугите рязко се увеличава в Китай, Индия и Австралия. Това подчертава доколко Азиатско-Тихоокеанския регион успява да отскочи бързо от дъното в сравнение с Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още