IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата енергия добавя 230 млрд. евро към сметките на домакинствата в еврозоната

Инфлацията в еврозоната ще бъде почти 7% през март, сочат прогнози на икономистите

16:29 | 31.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Високите цени на електроенергията, за отопление и горива ще добавят около 230 млрд. евро към разходите на домакинствата в еврозоната през 2022 година, изчислява Bloomberg. Това е представлява около 1,8% от брутния вътрешен продукт на валутния съюз.

Разчетите сочат, че заради скъпата електроенергия сметките ще се увеличат със 130 млрд. евро, а заради горивата - с около 99 млрд. евро.

През февруари очакванията бяха, че скъпата енергия ще повиши сметките с около 100 млрд. евро през тази година.

Домакинствата вече усещат ефектите от растящата инфлация. Потребителското доверие в цяла Европа бързо намалява и се връща до нивата по време на пандемията. Но в същото време спестяванията, натрупани по време на коронавируса, могат да помогнат на европейците да устоят на икономическия натиск. Шокът обаче е голям и много от тях не планират големи покупки през тази година.

Данните наистина са притеснителни - преди ден най-голямата европейска икономика съобщи за инфлация в размер на 7,6% през март, а Испания - дори за почти 10%. Данните за еврозоната ще бъдат публикувани в петък (1 април) и прогнозите на икономистите са за ускоряване на инфлацията до 6,7% - рекорд в историята на валутния съюз.

Затова и от Европейската централна банка (ЕЦБ) предупредиха, че посоката на монетарната политика може да бъде обърната. Засега от институцията отхвърлят възможността за стагфлация, посочвайки че дори и в най-лошите сценарии, еврозоната ще запише икономически растеж от около 2% през 2022 година. 

Много политически лидери вече настояват за повишаване на лихвите, което обаче ще натежи на производството. Целта на ЕЦБ за тази година е инфлация в размер на 2%, или почти три пъти по-ниска от сегашната. Един от факторите, които оказват влияние е войната в Украйна.

"Колкото по-дълго трае войната в Украйна, толкова по-голяма ще е цената", коментира президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в Кипър преди ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
да си дойдем на думата ... пък и нали целта е редуциране на стадото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Тук се появява и резонният въпрос - в кои джобове влизат тия пари?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ще се отрази разбира се, но какво общо има с психопатията на вожда ти, безтопков *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Споко, тук експертите от коментарите ми обясняват че няма да се отрази изобщо. Важното е че МАЧКАМЕ ПУТИН със санкциите! ПУТИН ЛОШ! Санкции до смърт! Дори ако е до смърт на бедните хора в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още