IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според проверка на ЕК чешкият премиер е в конфликт на интереси

В изявление до Ройтерс Бабиш каза, че категорично не е съгласен с позицията на Европейската комисия

16:23 | 31.05.19 г.
<p>
	Чешкият премиер Андрей Бабиш. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е установила, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси заради неговата бизнес империя, поставена в доверителни фондове, и Чехия може да изгуби някои европейски дотации, предаде Ройтерс, като се позова на публикация в чешкия вестник "Хосподарске новини", пише БТА.

Изводите, ако бъдат потвърдени при последващи процедури, ще означават, че Чехия ще изгуби неуточнени суми от европейско финансиране, получени от селскостопански, химически, хранително-вкусови, медийни и медицински фирми за проекти, финансирани от началото на 2018 г. Това също така би било и политически удар за Бабиш, който категорично отрича да е нарушавал европейските правила.

Случаят може да затвори пътя за бъдещо финансиране на компании, които са били в миналото собственост на Бабиш и които сега са в доверителни фондове, посочващи Бабиш като техен бенефициент. Засега представители на ЕК не са коментирали информацията на чешкото издание.

В изявление до Ройтерс Бабиш каза, че категорично не е съгласен с позицията на ЕК. В него се казва, че става дума за предварително предложение от страна на ЕК за връщане на европейски средства, което сега ще бъде анализирано в Чехия и по него ще бъдат направени коментари. Едва тогава ЕК ще прати на Чехия окончателния си доклад.

"Решително отхвърлям позицията на ЕК и ще се боря за нейната промяна", допълва Бабиш в изявлението за Ройтерс.

"На Чешката република със сигурност няма да се наложи да връща никакви субсидии. Няма причина за това, защото аз не съм нарушил нито чешките, нито европейските законови правила за конфликтите на интереси", допълва Бабиш.

Чешкото финансово министерство потвърди, че е получило предварителния доклад на ЕК, но не коментира изводите в него и каза, че те могат да се променят, след като Чехия представи становището си по тях.

Иначе Бабиш може да бъде обвинен в Чехия по отделен случай, свързан с предполагаема злоупотреба с два милиона евро от европейски субсидии, извършена преди десет години. Той отрича да е виновен.

Бабиш притежава холдинга Агроферт, който обединява около 250 компании. Той го изгради в продължение на 25 години. През 2017 г. тези компании бяха поставени под доверително управление, тоест в доверителни фондове. Те получават десетки милиони евро на година европейско финансиране. Повечето от тези средства са земеделски субсидии, които не са засегнати от продължаващото разследване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още