IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска да изключи ЕС от морския си спор с Гърция

Според Анкара диалог може да има, но без участието на европейските страни, подкрепящи Атина

18:07 | 27.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турция заяви, че е готова да води двустранни преговори с Гърция по териториалните си спорове в Средиземно и Егейско море, но отхвърли възможността да бъде дадена роля на страните от Европейския съюз, които подкрепят гръцките аспирации.

Министърът на отбраната Хулуси Акар призова в четвъртък за диалог с Атина, но без намесата на трети страни. В телевизионно интервю за държавната Анадолска агенция той обвини Франция в нарушаване на международните споразумения заради нейното разполагане на военни самолети в Кипър като знак на подкрепа за местната администрация.

„Ако нашите гръцки колеги се съгласят, бихме искали да ги поканим тук през идните дни“, каза Акар. „Бихме искали диалог, нека поговорим, искаме мир, но също така искаме нашите права да бъдат уважавани“, посочи той.

Във вторник германският министър на външните работи Хайко Маас посети Атина и Анкара за разговори в опит да сложи край на ескалиращия конфликт между страните съюзнички в НАТО. В изказване от Берлин в четвъртък той заяви, че прекратяването на морската активност в региона е ключово условие за разговори.

Акар обаче заяви, че Турция ще продължи проучванията си за петрол и газ в Източното Средиземноморие толкова дълго, колкото е необходимо. „Няма краен срок или ограничение“, посочи министърът.

Според говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас изказването на Акар за турските намерения за проучвателна дейност си противоречат с посланието му за диалог. „Не може, от една страна, да се изпращат послания за ескалация, а от друга – за деескалация“, каза Пецас. Той допълни, че Гърция очаква турската държава да даде официално окончателно становище, както и да се въздържа от каквито и да е било провокативни действия в региона.

Американският президент Доналд Тръмп проведе телефонен разговор в сряда със своя турски колега Реджеп Ердоган, като заяви, че преговорите с Гърция са „единственият път за решаване на различията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Моабет да става
преди 3 години
Нормално е да иска да изключи ЕС от спора. Когато се играе мач между два отбора не се взима съдия от града домакин. Гърция е член на ЕС и ако ЕС прави арбитраж по спора решението ще е пристрастно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
В Средиземно море има газ която може да се добива от ЕС за европейците, но вместо това се купува газ от Русия и САЩ. Странна работа. Да се надяваме че Ердо ще успее да свърши черната работа преди да го гръмнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Едно ембарго им трябва на комшиите, да се осъзнаят. Руснаците показаха какъв е верния тон към Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още