IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск продължава търсенето на приемник на Юнкер

По-късно този следобед председателят на Европейския съвет ще разговаря с председателите на парламентарните групи в ЕП

15:03 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че продължава още днес преговорите в търсенето на приемник на председателския пост в Европейската комисия. Той уточни, че по-късно този следобед ще разговаря с председателите на парламентарните групи в Европейския парламент, съобщава БТА.

Туск не се съгласи с журналистическа оценка, че Европейският съвет не заседава прозрачно по определянето на следващия председател на ЕК - след полунощ, без телефонна връзка, в отсъствието на странични наблюдатели.

Процесът е дори твърде прозрачен, за да бъде продуктивен, коментира той на пресконференция. Понякога чувствам, че обществото знае повече за възможните кандидати от мен. Това означава голяма прозрачност, добави Туск.

Той допълни, че държавните и правителствените ръководители от ЕС са препотвърдили становището си спрямо намеренията на Великобритания да напусне Общността. Постигнатото споразумение няма да бъде предоговаряно, възможни са промени в изявлението за бъдещите отношения с Лондон, уточни Туск. Очакваме избора на новия британски премиер, трябва да проявим търпение. Може би процесът ще бъде по-вълнуващ занапред заради някои предстоящи решения, но нашето становище остава непроменено, добави той по повод очакваното избиране на Борис Джонсън за премиер. Искаме да избегнем раздяла без правила, стремим се в бъдеще да имаме възможно най-близки отношения с Лондон, добави Туск.

По неговите думи Европейският съвет призовава в навечерието на срещата на Г-20 в Осака за повече взаимодействие. Обсъдихме икономическата обстановка, напреженията в областта на търговията и геополитиката. Ще се опитаме да убедим участниците в срещата в Япония да си сътрудничат, вместо да се заплашват, добави той.

Попитан защо Европейският съвет не е приел решения за обстановката в Иран, Туск бе на мнение, че е по-добре ЕС да не се намесва. Следим обстановката с голяма тревога, добави той.

Туск определи постиженията на завършващото румънското председателство на Съвета на ЕС като впечатляващи от гледна точка на броя на приетите законодателни предложения. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Юнкер заяви, че е много впечатлен от постиженията на председателството. Имах високи предварителни очаквания, които бяха надминати, посочи Юнкер.

Румънският президент Клаус Йоханис отбеляза, че в началото на председателството малцина са имали особени очаквания. Председателството бе изненада, представи се далеч по-високо от очакванията, обобщи той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още