IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен твърди, че е разкрил причината за кръвните съсиреци от някои COVID ваксини

Ролф Маршалек, професор от Университета "Гьоте" във Франкфурт, обяснява рядката реакция с механизма за доставка на ДНК на вируса в организма

10:50 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Учен от Германия твърди, че и разкрил причината за случаите на кръвни съсиреци, свързани с ваксините за коронавирус на Oxford/AstraZeneca и Johnson & Johnson, съобщава FT.

Той смята, че ваксините могат да бъдат променени, така че да няма повече такива реакции.

Според Ролф Маршалек, професор от Университета "Гьоте" във Франкфурт, който провежда проучвания на редките реакции, изследванията му показват, че проблемът е свързан с аденовирусните вектори, които и двете ваксини използват, за да доставят генетичните инструкции за спайк протеина на вируса Sars-Cov-2 в тялото.

Механизмът на доставка означава, че ваксините изпращат ДНК генните последователности на протеина в клетъчното ядро, а не в цитозолната течност, намираща се вътре в клетката, където вирусът обикновено произвежда протеини, посочват Маршалек и екипът му в доклад.

Веднъж попаднали в клетъчното ядро, някои части от протеина се снаждат или разделят, създавайки мутантни версии, които не могат да се свържат с клетъчната мембрана, където се извършва важна имунизация. Вместо това плаващите мутантни протеини се секретират от клетките в тялото, предизвиквайки образуването на кръвни съсиреци при приблизително един на 100 хил. души, според теорията на Маршалек.

За разлика от това ваксините, базирани на иРНК – тези на BioNTech/Pfizer и Moderna, доставят генетичния материал на спайк протеина до клетъчната течност и той никога не навлиза в ядрото.

Когато вирусните гени навлязат в клетъчното ядро, те могат да причинят някои проблеми, коментира Маршалек пред медията.

Рядката реакция на съсирване на кръвта, която наруши разпространението на ваксините на AstraZeneca и J&J, е регистрирана при 309 от 33-те млн. души, получили ваксината на AstraZeneca във Великобритания. В Европа най-малко 142 души са имали кръвни съсиреци от 16 млн. получатели на ваксината.

В отговор на това използването на ваксината на AstraZeneca беше ограничено или спряно в повече от 12 европейски страни. J&J започна разпространението на ваксината си в Европа с предупреждение за тази рядка странична реакция след кратко забавяне заради опасенията за нея.

Маршалек смята, че разработчиците на ваксини могат да модифицират генната последователност, която кодира спайк протеина, за да предотвратят разделянето му. От J&J вече са се свързали с неговата лаборатория, за да поискат насоки, като компанията търси начин да адаптира ваксината си, посочва ученият.

В САЩ осем от 7,4 млн. получатели на ваксината на J&J съобщават за рядката реакция.

Някои учени предупреждават, че теорията на Маршалек е една от многото и че са необходими допълнителни доказателства, за да обоснове твърденията си.

Маршалек казва, че е представил констатациите от лабораторията си на института "Пол-Ерлих" на германското правителство и на консултативния орган на страната по ваксинацията и имунизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още