IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Италия, Австралия и Малайзия разхлабват мерките срещу пандемията

Рим постигна целта си напълно да ваксинира 80% отнаселението на възраст над 12 години

14:34 | 10.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Италия e постигнала целта си да ваксинира изцяло срещу COVID-19 80 на сто от населението на възраст над 12 години. Според правителствен уебсайт към днешна дата 43 229 551 души от около 60-милионното население на възраст над 12 години са напълно ваксинирани, предаде Ройтерс.

Целта беше поставена от специалния комисар за справяне с коронавируса генерал Франческо Паоло Филиуоло през март и е била постигната късно вчера. 

Гуидо Раси, бивш директор на Европейската агенция по лекарствата и настоящ съветник на Филиуоло, каза, че това "не е просто символичен праг". "Това е ниво, което, изчисленията показват, съответства на значително намаляване на циркулацията на вируса и драстичен спад на хоспитализациите", добави той, цитиран от БТА.

Въпреки това, достигането на целта от 80 процента не е достатъчно, предупреди съветникът на комисаря.

"Ще трябва да продължим и да достигнем и други прагове: или нива над 80%, ако продължим да не ваксинираме деца на възраст под 12 години, или 80% от цялото население, включително децата на възраст от 5 до 12 години", каза той.

Междувременно стана ясно, че Австралия се подготвя за отпадане на ограниченията след месеци, прекарани в локдаун.

Магазини се подготвят да започнат да посрещат напълно ваксинираните жители на града от утре, предаде Ройтерс.
Нов Южен Уелс, щатът с най-многобройно население в Австралия, съобщи за 477 нови случая на заразени с коронавирус и шестима починали днес. Избухването на заразата принуди 5-милионното население на щатската столица Сидни да остане в локдаун в продължение на 100 дни, припомня БТА.

Щатският премиер Доминик Пероте каза, че тъй като щатът е успял да постигне целта за пълно ваксиниране на 70 процента от населението, Нов Южен Уелс сега е готов за отпускане на някои от ограниченията и много бизнеси отново ще могат да започнат работа, информира БТА.

Много от ограниченията за социално дистанциране и публични събирания ще останат в сила за седмици напред.

На национално ниво почти 62% от австралийците над 16 години са били инжектирани с две дози ваксина срещу COVID-19. След като 80% от подлежащите на ваксинация австралийци бъдат инжектирани с ваксина, страната ще започне постепенно отваряне на държавните си граници, които са затворени от март 2020 г.

Мерките се разхлабват и в  Малайзия. Жителите на страната, преминали пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, от утре ще могат отново да пътуват в страната и чужбина.

Решението беше обявено на пресконференция от премиера Исмаил Сабри Якоб. Той подчерта, че към тази стъпка се преминава, защото 90 на сто от пълнолетните в страната вече са изцяло ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Той е при твоята...да ти изпълни заръката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
я си е.и мамата тролска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
или пък в страните с голям % ваксинирани ... ?! ... нормалните хора си искат живота , антиваксърските павета да лежът по болниците на кислород и антибиотици ... така е по света ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
В страните с най-голямо напрежения срещу ковид мерките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още