IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предприема внимателни стъпки за смекчаване на мерките

Същевременно страната увеличава глобите за нарушителите на правилата за социално дистанциране

21:41 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън обяви "първите внимателни стъпки" за премахване на блокировките във Великобритания и за рестартиране на икономиката, като определи „условен план" за връщане на повече хора на работа, докато властите контролират разпространението на Covid-19, предава Bloomberg.

Подчертавайки, че няма да има незабавен край на ограниченията, британският премиер обяви по-хлабави ограничения за движение от сряда, започвайки с неограничено свободно време за спорт, като голф и тенис, и позволявайки на хората да шофират до паркове и плажове в Англия.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията за спортуване навън само веднъж дневно.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от Covid-10, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на замразяванията.

Премиерът обаче разкри и планове за затягане на правилата в ключови области. Всеки, който нарушава правилата за социално дистанциране, ще получи глоба от 100 паунда (124 долара), което е увеличение от досегашните 60 паунда. Глобите ще нараснат до максимум 3200 паунда за повторни нарушители.

„Това не е моментът, в който просто да приключим с блокирането", заяви Джонсън в телевизионно обръщение към нацията в неделя вечерта. „Вместо това предприемаме първите внимателни стъпки, за да модифицираме нашите мерки“.

Предпазливият подход може потенциално да разгневи онези членове на Консервативната партия на Джонсън, които настояват за бърз край на блокирането, което навреди силно на втората по големина икономика в Европа. Правителството е в капана между исканията да се върнат повече хора на работа и опасенията от предизвикване на нова вълна от зарази, която може да наложи министрите отново да закрият икономиката.

В своето обръщение Джонсън заяви, че страната е избегнала „катастрофата“ на „разумния най-лош сценарий“ от 500 000 смъртни случаи от коронавирус, тъй като мащабното спазване на правилата за блокиране е попречило болниците да бъдат затрупани с пациенти „Би било лудост сега да изхврълим това постижение, като позволим втори ръст“, каза той.

Правителственият план включва:

- Основните училища ще започнат да се отварят врани отново за някои деца от 1 юни

- Учениците в средните училища, изправени пред изпити следващата година, ще прекарат поне известно време с учители преди летните ваканции, но повечето гимназисти няма да се върнат преди септември

- Хората трябва да ходят, да шофират или да пътуват с колело до работа, а не да използват обществен транспорт, където ще се прилагат правилата за социално дистанциране
- Предприятията ще получат насоки как да станат „вирусосигурни“

- Целта е да се отвори част от хотелиерската и гастрономическата индустрия и други обществени места най-рано от юли, въпреки че кръчмите вероятно ще бъдат затворени за по-дълъг период

- Карантинни мерки скоро ще бъдат наложени на всички пътници по въздуха, пристигащи на Острова. 

В Англия се създава и нова система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Лозунгът на правителството "Останете си вкъщи" се заменя с нов - "Бъдете бдителни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още