IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за сигурността на Макрон предизвика ожесточени сблъсъци в Париж

Това е втори пореден уикенд на насилие във френската столица

14:49 | 06.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Анархисти с качулки на главата си хвърляха гранати срещу силите за борба с безредиците, чупиха витрини, подпалиха коли и изгориха барикади по време на демонстрация във френската столица в сряда вечер срещу полицейското насилие и законопроект за сигурността, предава Ройтерс.

Полицията използва многократно сълзотворен газ срещу групи протестиращи. Група анархисти нахлу в банков клон и хвърли купища с документи в огън навън.

Това е вторият пореден уикенд на безредици в Париж, провокирани от неотдавнашно полицейско насилие и плановете в областта на сигурността на президента Еманюел Макрон, които според демонстрантите ще ограничат гражданските свободи.

Безредици имаше също в Марсилия, Лион, Лил и други френски градове.

Хиляди хора започнаха шествието си в Париж мирно, като развяваха плакати с надпис: „Франция, земя на полицейските права“ и „Оттегляне на закона за сигурността“, когато станаха сблъсъци между полиция и анархисти от „Черния блок“.

Полицията в Париж съобщи, че 500 „провокатори“ са се внедрили в протеста, съобщи телевизия BFM TV. Тридесет души са били арестувани, допълниха силите на реда.

Франция е залята от вълна от улични протести, след като правителството внесе законопроект за сигурността в парламента, който предвижда засилване на инструментите за наблюдение и ограничаване на правата за публикуване на снимки на полицаи в медиите и онлайн. Протести Протести

Законопроектът беше част от стремежа на Макрон за по-строги закони и ред преди изборите през 2022 г. Неговото правителство съобщи също, че полицията трябва да бъде защитавана по-добре от омразата в интернет.

Но законопроектът предизвика обществено недоволство. Побоят на чернокож мъж, музикалния продуцент Мишел Зеклер, от няколко полицаи в края на ноември, засили гнева.

По-рано тази седмица управляващата партия на Макрон заяви, че ще пренапише текста, който ограничава правата за публикуване на снимки на полицаи. Но много опоненти твърдят, че това не е достатъчно.

„Насочваме се към все по-значително ограничаване на свободите. Няма никакво оправдание“, казва жителката на Париж Карин Шебабо. Друг протестиращ, Ксавие Молена, заяви: „Франция има навика да ограничава свободи, докато проповядва значението им пред други“.

Макрон призна в петък, че цветнокожите е по-вероятно да бъдат спирани от полицията за проверка на самоличността от белите. Той допълни, че ще бъде създадена онлайн платформа, на която гражданите могат да публикуват информация за произволни обиски.

Изявлението на президента предизвика гневен отговор от полицейски синдикати в събота. Alliance Police нарече думите на Макрон срамни и отрече обвиненията в расизъм. Alternative Police заплаши да прекрати случайните проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
може би откогато емигрант-миячите се изживяват за икономисти и лекари 3 в 1 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
От кога борците за демокрация се наричат анархисти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
интересно ... сорросоидите сега искат да се оттърват от креатурата си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още