Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Калоян Правов: Разпадът в Европа засяга и Шенгенското пространство

Влизането в зоната Шенген в този ѝ вид би било празен жест, казва анализаторът

Калоян Правов: Разпадът в Европа засяга и Шенгенското пространство

Снимка: ЕП

Европа е изправена пред разпад на много нива, като това засяга и системата на Шенгенското пространство. Това коментира пред БНР анализаторът от „Екип“ Калоян Правов.

Очаква се днес на сесията на Европейския парламент в Страсбург да бъде обсъден доклад за състоянието на Шенгенското пространство (споразумението между 26 държави за премахване на паспортния контрол на съвместните им граници) и въпросът за приемането на България и Румъния в зоната. 

Евродепутатите упрекват връщането на проверките по вътрешните граници и изграждането на физически бариери между държавите членки - над 1200 километра стени и граници на цена от поне 500 милиона евро.

„Евентуалното приемане на България в Шенген може да бъде отчетено като успех за властта у нас, но въпросът е дали самото споразумение има бъдеще“, смята Калоян Правов. 

Още по темата

„Ключовият въпросът е: Какво е бъдещето на Шенген и има ли такова въобще предвид абсолютната готовност на някои от националните държави да действат самосиндикално, което обезсмисля донякъде самия договор за границите“, уточни той.

Страните, въвели охрана на границите си, са се намирали на пътя на мигрантската вълна, припомни експертът и отчете, че влиянието на тази охрана върху икономиката на ЕС не е сериозно.

„Дори и България да бъде приета в Шенген, ако това споразумение не бъде радикално променено, правителството не може да си го пише като някаква особена заслуга“, казва Правов. Той обаче е убеден, че управляващите искат точно това, след като „надеждите ни за еврото бяха наскоро попарени“.

Българският национален интерес е влизане в Шенген, но влизането в зоната в този ѝ вид, според експерта е „би било празен жест“.

„Европа е изправена пред разпад на много нива, включително на тази система. Трябва да се преразгледат много сериозно нещата и да се инкорпорират тези желания на европейците, които доведоха до популистката вълна не само по отношение на граници, по отношение на миграция, но и на икономика, на това как работи самият ЕС“, препоръчва той.

Фокусът на българското европредседателство по думите му е бил „да бъде изпълнено без сериозни гафове, тъй като това е капацитетът, който администрацията има“.

Пълноценен разговор за трансформацията на Шенген може и ще има след 2019 година, убеден е той.

„Евроскептична и популистка вълна ще бъде много по-силно представена в Европейския парламент, отколкото е в момента, защото, по традиция, националните проблеми предрешават и изборите за европейски парламент във всяка държава“, прогнозира анализаторът.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
„...надеждите ни за еврото бяха наскоро попарени“. Този не само не е никакъв експерт, но откровено лъже! Освен това на два пъти в материала се притеснява, че някой щял да отчете заслуги, ако ни приемат в Шенген... Изглежда това му е мотивът да "експертства"? Не е трудно да се сетим и кои са мотиваторите.
1
 
5
 
4
abdul до: dr.5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
В ЕЗ битки? Да бе да..
Битките ще са ако не влезем в ЕЗ и му спрат на вожда фондовете. Ама наистина.
1
 
11
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Калоян Правов е завършил семестриално политически науки на английски език в Нов Български Университет. Основните му интереси са в сферата на политическите идеологии, политическите и обществени процеси в САЩ и неправителствения сектор като алтернатива на държавната социална политика.

тъй ... това излиза в гугъла за този "експерт" ... инвестора , айде по-внимателно с думата експерт и заглавията в топа :))) ... пише статий в сайт "екипбг" - експерт - и се изказва за неща дето чете по други сайтове :))) ... стига бе, не сте сериозни :)))
4
 
10
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Както и за евро-чакалнята, така и за Шенген аз лично съм За. Не защото това ще ни донесе някакви блага, а точно обратното - ще ни стане по-трудно. Или влизаме в приключението ЕС с всичките му борби, коварства и неизвестности, научаваме се да се борим и да оцеляваме и тогава ставаме по-силни или се проваляме и загиваме. Омръзна ми това усукване и бягане от битки.
4
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съгласяваме ли се с "популистите" или ги отричаме до край.
Няма значение - и в двата случая печелят и то за добро.
Причините, обаче са вътрешни.

Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?