IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма за развитие на човешките ресурси ще е за над 3,8 млрд. лв.

Планира се в обхвата на програмата да попаднат около 850 хил. души

19:44 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко над 3,874 млрд. лева ще е бюджетът на новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 г.

Това се вижда от проекта на програмата, който е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Социалното министерство планира да обхване около 850 хил. души чрез изпълнение на четири основни направления – развитие на пазара на труда и уменията на работната сила, подкрепа за социално включване, подпомагане на младежката заетост и социални иновации, посочва се в програмата.

Почти 630 хил. души се очаква да бъдат обхванати от първия приоритет – насърчаване на заетостта и развитието на уменията. Бюджетът е малко над 1,6 млрд. лева. Сумата ще се инвестира в обучения на работната сила (безработни и заети лица) за повишаване на уменията, квалификацията и компетентностите и включването на представители на уязвими групи на пазара на труда в заетост.

Мерките ще се насочват приоритетно към неактивни и дългосрочно безработни, безработни на възраст над 54 години, самотни и многодетни родители, жени и др.

Предвижда се по този приоритет да се създаде център за сертифициране на неформално придобити умения и компетентности.

По втория приоритет – за социално включване, е определен бюджет от 1,38 млрд. лева, като се планира да бъдат обхванати над 125 хил. души. Ще се финансират мерки за адаптиране на работни места за хора с увреждания, предоставяне на социални услуги и др.

За младежка заетост са предвидени почти 736,2 млн. лева, като се предвижда да бъдат обхванати над 92 хил. младежи. Ще се финансират стажове, обучения на работното място, субсидирана заетост.

Последният приоритет е социални иновации, като за него са предвидени 20 млн. лева.

Обсъждането на програмата ще продължи до 12 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Поредните 3.8 МБ, профукани нахалост . ама то е така - чужди пари се харчат най-лесно. В статията просто ни обясняват, че приоритет са хъхpeците, яростно опитвайки се да избегнат думата хъхpeк или синонимите и. Такива опити имаше и по-рано - и като се направи проста сметка колко са уж обучавани и колко са започнали после работа, оказа се, че интегриралите се струват повече от средната цена на бразилските футболисти, трансферирани в България от футболните ни грандове - т.е. разходите никога няма да се "избият". Няма смисъл да се харчат пари за квалификация на индивиди, които изобщо нямат намерение да работят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Новата програма за развитие на човешките ресурси ще е за над 3,8 млрд. лв. > за колко нови чааааавета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още