Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Очаква се до март да е готов Стратегическият план за земеделието

Предстои обсъждането на спорни теми като таваните на плащанията, заяви министър Иван Иванов

Очаква се до март да е готов Стратегическият план за земеделието

Снимка: БГНЕС

Завършването на Националния стратегически план е основна задача пред агроминистерството, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред ресорната комисия на Народното събрание, като обеща „пълна прозрачност“ в работата на министерството.

По стратегическия план (чрез който България ще прилага европейската Обща селскостопанска политика – ОСП – бел. р.) се работи от началото на 2020 година и по-голямата част от него вече е разгледана от тематичната работна група, информира Иванов, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

Той допълни, че сега трябва да бъдат намерени допирни точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение, и ако има нужда, той планът бъде моделиран. 

Още по темата

Д-р Иванов подчерта, че споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството.

„Заради политическите сътресения (Стратегическият план – бел. р.) не беше внесен до края на 2021 г., като нашият план е края на февруари или март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група“, каза аграрният министър.

По думите му предстоят едни от най-спорните теми по отношение на таваните и субсидиите и уточни, че ще бъде направен преглед и на някои от интервенциите.

Следващата седмица Стратегическият план ще бъде обсъден с представителите на земеделските производители.

По отношение на работата на асоциациите е представен проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. „Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от коалиционния съвет“, подчерта той.

За Изпълнителна агенция по горите министърът посочи, че отива под ръководството на Министерски съвет, както е записано в споразумението.   

Аграрният министър коментира, че ведомството е едно от малкото министерства, които има смесен екип, като зам.-министрите са от БСП и от ПП.

Пред народните представители бе представен и екипът и разпределението на ресорите на заместник-министрите.

Зам.-министър Атанас Добрев ще наблюдава работата на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“,„Напоителни системи“, държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Зам.-министър Момчил Неков председателства Националния стратегически план за ОСП, отговаря за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за европейската координация и международните отношения, пазарни мерки и организация на производители и политиката по агрохранителната верига.

Зам.-министър Стефан Бурджев има ангажимент да следи дирекциите по „Животновъдство“, „Идентификация на земеделски парцели“, „Държавни помощи и регулации“, „Морско дело и рибарство“, „Обща политика в областта на рибарството“, „Поземлени отношения и комасация“, както ще отговаря и за  Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Зам.-министър Иван Христанов отговаря за дирекциите „Растениевъдство“, „Биологично производство“ и „Директни плащания“, в неговия ресор са още Селскостопанската академия, Изпълнителна агенция по горите, БАБХ и Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.

Investor.bg припомня, че Стратегическият план на България за прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП) трябваше да е готов до 1 януари 2022 година, но проведените три пъти парламентарни избори забавиха процеса по изработването му.

За агросектора е важен и Националният план за възстановяване и устойчивост, в който е включено финансиране и за земеделието, но той беше променян няколко пъти и последно се очаква да бъде преработен от коалиционния кабинет. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Д-р Румяна Грозева: В Плана за възстановяване липсват достатъчно идейни проекти