IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активист вложи над 1 млрд. долара в Nintendo

ValueAct Capital се надява японската компания да се превърне в световна цифрова медийна империя

09:07 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Активистът инвеститор ValueAct Capital е изградил дял за около 1,1 милиарда долара в Nintendo Co., залагайки, че компанията зад Супер Марио и Зелда може да се превърне в една от най-големите световни цифрови медийни империи.

Фондът съобщи, че е закупил 2,6 милиона акции, което се равнява на малко над 2% от компанията и са на стойност около 119,6 трлн. йени (1,1 млрд. долара) към вторник вечерта. Той е провел дискусии с ръководството на Nintendo относно дългосрочната стратегия, заяви ValueAct в изявление, без да разкрива цена или други подробности, предава Bloomberg.

Nintendo се превръща в глобален играч с помощта на хитови франчайзи - от Mario Bros. до Legend of Zelda. Но през последните години се затруднява да се възползва от глобалния геймърски бум на смартфоните и тепърва ще търси ясна стратегия за борба срещу конкуренцитая в онлайн сферата срещу предложенията на Sony Corp. или Microsoft Corp. Въпреки че нейният Animal Crossing се превърна в хит в ерата на Covid-19, която подхранва продажбите на конзолата Switch, голямо изпитание през следващите години ще бъде как устройството ѝ от следващо поколение да се опълчи на джаджите на Microsoft и Sony.

„Nintendo изгражда уникална развлекателна екосистема. В основния си бизнес Nintendo може да се превърне в един от най-големите бизнеси за цифрово съдържание в света“, заяви в изявление партньорът във ValueAct Capital Роб Хейл. „Да надградим това може да е нарастващ микс от възможности за потребителите - да общуват с герои и истории на Nintendo извън видеоигрите“.

Говорител на Nintendo признава за инвестицията, но отказва да коментира допълнително темата. Акциите на компанията поскъпнаха с около 2% в сряда сутринта.

ValueAct, който управлява активи за приблизително 16 милиарда долара, има репутация на активист инвеститор в Япония, където държи дялове от Olympus Corp. и JSR Corp.

Активистките инвестиции се увеличават в страната през последните години, но акционерите често подкрепят професионалния мениджмънт за сметка на враждебното, активистко управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още