IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стратегия на Fitbit не ѝ донесе успех

Приходите от умни часовници са се свили с 27% на годишна база

09:55 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на носими устройства Fitbit сви прогнозата за приходите си за 2019 г. и обвини за това разочароващите продажби на наскоро пуснатите на пазара по-евтини умни часовници Versa Lite. Новините накараха цената на акциите на компанията да потънат с 16% до рекордно дъно, предава Ройтерс.

През март Fitbit пусна Versa Lite на цена от 160 долара, спрямо 200 долара за пълната версия. Часовникът, който може да следи тренировки и пулс, не разполага с някои функции, като възможност за директно съхранение на музика.

“Въпреки че Versa Lite получи добри отзиви от потребителите, видяхме, че потребителите са склонни да платят повече за умен часовник с допълнителни функции или търсят намаления”, коментира главният изпълнителен директор Джеймс Парк.

Компанията се насочи към пазара на умни часовници, за да се справи с удара от забавянето на растежа на популярните си цветни фитнес тракери, но се сблъска със силна конкуренция от компании, разполагащи с много капитал, като Apple и Samsung Electronics.

Приходите от умни часовници са се свили с 27% на годишна база през второто тримесечие.

Главният финансов директор Рон Кислинг заяви още, че компанията предвижда по-големи разходи през първите три тримесечия преди да генерира кеш през четвъртото.

Fitbit намали прогнозата си за приходите си за 2019 г. за между 1,43 млрд. и 1,48 млрд. долара, в сравнение с преди това очакваните 1,52-1,58 млрд. долара.

Разочароващото представяне на Versa Lite предполага, че като цяло състоянието на бизнеса не е толкова стабилно, колкото си мислехме, коментира анализаторът на DA Davidson Томас Форте.

Някои анализатори посочиха и слабото представяне на бизнеса със здравни решения на компанията, който е смятан за двигател на растежа. Той свързва пацинти и лекари, болници и други.

Fitbit прогнозира приходи между 335 млн. и 355 млн. долара за третото тримесечие, под средната оценка на анализаторите за 399,4 млн. долара по данни на Refinitiv.

Освен това компанията прогнозира коригирана загуба между 9 и 11 цента на акция. Очакваното от анализаторите е печалба от 2 цента на акция.

Като се изключат някои елементи, компанията е загубила по 14 цента на акция през второто тримесечие, което завърши на 30 юни, под прогнозата за 18 цента загуба.

Приходите са се увеличили с 5 на сто до 313,6 млн. долара, изпреварвайки средната прогноза на анализаторите за 312 млн. долара.

Книжата на компанията са понижили стойността си с 15,5% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още