IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm и китайска провинция създават джойнт венчър за сървърни чипове

Първоначално в новата компания ще бъдат инвестирани около 280 млн. долара

08:36 | 18.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm Inc. ще създаде съвместно предприятие с китайска провинция за разработване на чипове за сървърни системи. Това е най-новата стъпка на американската компания в нейната високорискова стратегия за преминаване отвъд продажбата на полупроводници за смартфони, пише The Wall Street Journal.

На фона на вълната от икономически сътресения в Китай висши служители на Qualcomm и провинцията Гуейджоу обявиха в неделя на церемония в Пекин плановете си за създаване на нова компания за полупроводници. Инвестиционното поделение на провинцията ще притежава 55% от съвместното предприятие, а за Qualcomm ще останат 45%. Двете страни ще направят финансови вноски, пропорционални на тези дялове на собственост, за да предоставят първоначалното финансиране за новата компания от около 280 млн. долара, каза Qualcomm.

Алиансът следва поредица от стъпки от страна на китайските държавни служители и фирми за изграждане на по-силна полупроводникова индустрия. Съвместното дружество също така играе роля в последните усилия на китайски политици за трансформация на Гуейджоу, южноцентралната провинция с 35 милиона жители, в хай-тек център за изчислителни облаци, като част от икономическата трансформация на страната. 

Притесненията около китайската икономика и технологичното търсене доведоха до рязък спад на световните фондови пазари. Конкурентът на Qualcomm Intel Corp. заяви в четвъртък, че засиленото внимание към Китай се отразява в очаквания за тримесечните резултати за първото тримесечие, които ще са по-ниски от прогнозите на някои анализатори.

Докато китайските компании сглобяват преди всичко електронни устройства, много от чиповете, които контролират основните функции в тях са проектирани и произведени в чужбина. Зависимостта на Китай от произведени в САЩ чипове е особено драматична при сървърите и компютрите, използвани за сърфиране в уеб сайтове и бекофис функции на компниите. Базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel държи пазарен дял от над 90% при сървърните чипове, използвани за такива цели.

Няколко компании са се опитвали да проникнат на този пазар - с малък успех досега, чрез разработване на чипове, които използват технологията, лицензирана от ARM Holdings PLC, доминиращ стандарт при смартфоните. Qualcomm, най-големият производител на ARM-базирани сървъри, обяви първоначално планове си да навлезе на този пазар през ноември 2014 г., но все още не е доставил продукт.

„Клиентите на центровете за данни биха предпочели да има повече от един участник във веригата на доставки“, казва Ананд Чандрасекер, старши вицепрезидент на Qualcomm, по отношение на Intel. „Ако има повече играчи, това ще ускори иновациите".

Qualcomm има и други причини да се опитва да си създаде приятелства в Китай, най-големият пазар за смартфони в света. Компанията от Сан Диего често е мишена на антитръстови разследвания, изследващи практиките при лицензионните патенти за мобилни технологии за комуникация, които генерират повече от половината от печалбата ѝ. Антитръстовите органи в Китай разследваха компанията в продължение на 14 месеца, преди да се постигне решение през февруари 2015 г., по силата на което Qualcomm се съгласи да плати 975 милиона долара и промени някои от своите политики, свързани с патентите.

Компанията обяви серия от партньорства с китайски лица и компании по време и след разследването. През юли 2014 г. например Qualcomm обяви ангажимента си да инвестира до 150 милиона долара в китайски стартиращи компании. През същия месец компанията се похвали с договор с китайския производител на полупроводници Semiconductor Manufacturing International Corp. за сътрудничество при производството на някои чипове Qualcomm. Сделката бе последвана от нова през юни 2015 г. с ново смесено предприятие, което  да развива производствена технология от следващо поколение.

През май миналата година Qualcomm обяви, че е подписала меморандум за разбирателство с провинцията Гуейджоу за създаване на компания за чипове, но не оповести план за съвместно дружество. Това съобщение бе направено по време на голяма технологична конференция, организирана от правителството на Гуейджоу, която привлече висши китайски политически ръководители и топ мениджъри на високотехнологични компании, включително Qualcomm, Alibaba Group Holding Ltd. и Uber Technologies Inc.

Съгласно последното споразумение Qualcomm ще лицензира технология за сървърни чипове и ще осигури процеси за изследвания и развитие на съвместното предприятие. "Въпреки че голяма част от първоначалната технология ще бъде на Qualcomm, начинанието може в крайна сметка да развие сървърни чипове, които са уникални за китайския пазар“, казва Чандрасекер. „Искахме да им дадем възможност да направят това", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още