IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SMIC повиши прогнозата за годишните си приходи

Компанията печели от силния ръст на цените на чиповете

12:01 | 06.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) нарасна с 10% в Хонконг, тъй като компанията повиши прогнозата за годишните си приходи, след като продължаващият недостиг на чипове в света повиши цените на полупроводниците, пише Bloomberg.

Приходите на китайската компания са се увеличили с 43% спрямо година по-рано до 1,34 млрд. долара през трите месеца до юни. Сумата надмина средната прогноза на анализаторите за 1,3 млрд. долара. Нетната печалба е нараснала близо петкратно до 687,8 млн. долара. Компанията повиши прогнозата си за ръста на годишните приходи и за брутния си марж до 30%.

Базираната в Шанхай SMIC е най-голямата надежда на Китай за постигане на успех в по-развитите чипове, използвани в различни устройства – от смартфони до базови станции.

Нейният капацитет и технологичното ѝ ноу-хау са от решаващо значение за Пекин да преодоляването на усилията на САЩ за ограничаване на технологичните му амбиции. Но компанията не успя да получи особено важни машини и материали, за да продължи да развива технологията си, след като Съединените щати ѝ наложиха санкции миналата година от съображения за националната си сигурност.

Американското правителство забави някои от заявките на SMIC за поръчки на важните 14-нанометрови и 28-нанометрови машини, заяви съизпълнителният директор Джао Хайдзюн при представянето на финансовите резултати на компанията, без да разкрие какви са причините. По думите му компанията проучва и алтернативни доставчици.              

Стойността на книжата на SMIC се повиши с 5% по обяд в Хонконг. От началото на годината тя е нараснала с повече от една трета, тъй като инвеститорите заложиха, че компаниите за полупроводници ще спечелят от мащаба на Китай, докато Пекин е зает с по-мащабната си кампания, насочена срещу технологичния сектор, като се занимава с играчи като Alibaba Group Holding и Tencent Holdings.

Възможните повишения на цените на чиповете и надеждите за бързо разширяване на капацитета през четвъртото тримесечие могат да направят прогнозата на SMIC по-консервативна, твърдят анализаторите на Bloomberg Intelligence Чарлс Шъм и Саймън Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още