IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон притиска TSMC да произвежда своите чипове в САЩ

Тайванската компания е поставена между чука и наковалнята, тъй като с подобно искане по-рано излезе и китайският технологичен гигант Huawei

22:43 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Вашингтон усили натиска върху Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ( TSMC) да произвежда своите чипове за военна употреба в САЩ, за да се гарантира, че най-големият производител на чипове в света може да направи компонентите с висока степен на сигурност без потенциална китайска намеса, информира Nikkei Asian Review, позовавайки се на множество източници. 

TSMC, който прави компютърни чипове, използвани в американските изтребители F-35, а също така е и ключов доставчик на Apple, както и на китайския телекомуникационен гигант Huawei, и преди е изпълнявал подобни заявки на САЩ.

Но тъй като Китай и САЩ продължават да се борят за технологично и военно надмощие, сега компанията е изправена пред нарастващ натиск от страна на Вашингтон, за да вземе твърдо решение относно идеята за установяване на производствени центрове в САЩ или да излезе с друго съвместимо за сигурността решение преди американските президентски избори през ноември.

Въпреки че Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза на търговска сделка днес, облекчавайки две години двустранно напрежение, натискът върху TSMC показва, че световните вериги на доставка на технологии продължават да търпят сътресения, тъй като администрацията на САЩ продължава да притиска Белия дом да действа срещу китайското технологично и военно надигане.

TSMC, която може да се похвали с 50% пазарен дял в световния бизнес за производство на полупроводници, доставя компютърни чипове на Huawei, американски технологични гиганти като Google, Qualcomm и Intel, както и високоефективни чипове за американски военни доставчици като Xilinx, която от своя страна прави компоненти за американските изтребители F-35 и сателити.

Вашингтон превърна мониторинга върху китайските технологии в глобален приоритет и TSMC, като основен доставчик на чипове в САЩ, често се оказва в средата на полемиките. В допълнение към самолетите F-35 TSMC прави одобрени от американското Министерство на отбраната чипове „военен клас“, които могат да бъдат използвани от някои от другите му американски клиенти за секретни военни цели.

В същото време Huawei, която миналата година поиска от TSMC да прехвърли част от производство на чипове в своето модерно предприятие за 3 млрд. долара в Нанкин, започнало производство през 2018 г., стои зад 10% от приходите на TSMC. Китайските клиенти общо осигуряват около 20% от въпросните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още