Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и магазини по Черноморието

Агенцията е извършила 2 442 проверки в търговски обекти във връзка с летния туристически сезон

БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и магазини по Черноморието

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е издала 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по българското Черноморие през летния сезон, съобщиха от пресцентъра й. Връчени са 183 предписания на бизнес операторите.

Агенцията е извършила 2 442 проверки в заведения и търговски обекти във връзка с летния туристически сезон на териториите на областите Варна, Бургас и Добрич. Засиленият контрол е обхванал периода от 3 юли до 10 септември.

Възбранени и насочени за унищожаване са 103 кг и 400 грама храни. От тях 39,6 кг са от животински произход (с изтекъл срок на годност, без етикетировка и без маркировка или неправилно съхранявани), 23 кг риба и рибни продукти без етикети и 40,8 кг храни от неживотински произход (с изтекъл срок на годност и без етикетировка).

Най-често са констатирани нарушения като търговия с храни без маркировка за произход и годност, несъответствия при етикетиране на храните, съвместно съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим, незадоволителна хигиена на обекта, както и неспазване от персонала на процедурите за противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

По време на летния туристически сезон проверяващите инспектори не са констатирали инциденти в резултат на консумация на храни на териториите на трите морски области.

Проверките са обхванали обекти за търговия на дребно с храни, на подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, на заведения за обществено хранене, включително намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата „all inclusive“ и други.
 

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България очаква да разполага с 11,43 млрд. евро по оперативните програми за 2021-2027 г.