IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 100 сигнала за нередности по време на изборите са отчетени към 10 ч.

Получени са множество сигнали с непоставяне на втори печат от комисията при пускане на бюлетината в урната в няколко многомандатни избирателни райони в страната

11:52 | 04.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Близо 100 сигнала за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден са получени от 3 април до 4 април към 10.00 ч. от представители на „Ти броиш“, национална кампания, целяща да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете по време на изборите.

Според изчисленията 2 са нарушенията за агитация в дена за размисъл. Има и подадени сигнали за грешни адреси на изборните секции в Брюксел и Гренобъл.

В 4-ти многомандатен избирателен район (МИР), Велико Търново, листата на „Демократична България“ при машините за гласуване е разбъркана - сгрешен е редът и преференциите на кандидатите в листата, което не позволява на гражданите да посочат коректна преференция. 

Получени са множество сигнали с непоставяне на втори печат от комисията при пускане на бюлетината в урната в няколко многомандатни избирателни райони в цялата страна, което прави гласа недействителен.

Множество сигналите са свързани с неработещи машини и разместени номера на преференциите.

На защитници на вота от “Ти броиш” е отказан достъп до секции в поне 5 секции към момента, въпреки изрядните документи. Един от случаите е в 23 МИР София. Сигналът е насочен към съответната РИК.

Във Варна стана ясно, че един от кандидатите се е явил пред секционна комисия в квартал "Виница" с готови напечатани жалби преди началото на изборния ден и е казал, че ще пусне жалбите до всички инстанции. Не е ясно какви са проблемите в тях. В района избирателите са 406 000. 432 са кандидатите за 15 мандата. 30 са партиите и коалициите, които участват в изборите днес. Всички 670 секционни избирателни комисии (СИК) са започнали работа нормално. В 543 може да се гласува с машина. 9 са мобилните комисии за избиратели под карантина,12 - за хора с увреждания. Шест са комисиите в Covid отделения на здравните заведения, съобщават от БНР.

В Кърджали областният предизборен щаб на ПП ГЕРБ - Кърджали протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

В Силистра има подадена една жалба в РИК от ПП ГЕРБ - за поставени агитационни материали в близост до секцията в село Бистра, община Алфатар, както и за купуване на гласове в полза на ДПС – също в Бистра. Според сигнала се извършвала агитация в хранителен магазин, намиращ се в близост до кметството на селото и офиса на ДПС. Прави се проверка и от Прокуратурата, и от РИК – Силистра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още