IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов от Брюксел: За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия

Инвеститорският интерес към строежа на АЕЦ у нас е голям и идва от Китай, Южна Корея, САЩ, Русия и от много места, каза премиерът

15:00 | 13.12.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия, заяви премиерът Бойко Борисов по повод снощното заседание на Европейския съвет, на което санкциите срещу Москва отново бяха удължени. Той цитира германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, според които все още няма място за радостен оптимизъм.

Има няколко стъпки в много правилна посока. За пръв път чух толкова оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и затова останаха санкциите, уточни премиерът, цитиран от БТА.

Колеги изнесоха фактите, че около 35 милиарда (долара) са американските инвестиции в Русия по времето на санкциите. Дали са верни, или не - казвам просто какво изнесоха други колеги, добави той.

Борисов определи като добра новина резултатите от вчерашните избори във Великобритания. По неговите думи така се прекратява възможността британският парламент да продължи да блокира споразумението за оттеглянето на страната от ЕС. 

Премиерът уточни, че въпреки предстоящото прекратяване на вноските на Великобритания в бюджета на ЕС, България няма да загуби пари. От кохезионната политика около 80 милиона (евро) са ни по-малко, но така или иначе през бюджета компенсираме много инфраструктурни проекти в момента, това не е най-важно. Имаме нови 250 милиона (евро), които можем да похарчим за слабо развити региони - Северозапада, Родопите, каза Борисов.

По неговите думи може да се очаква съвместно оспорване пред Съда на ЕС на новите правила за международните пътни превози. Борисов съобщи, че няколко държави от ЕС са подкрепили нашата страна в оспорването на приетите промени. По неговите думи от една страна ЕС се стреми да намали замърсяването на околната среда, а същевременно приема правила, които ще доведат до повече вредни газове с изискването камионите и техните водачи да се връщат често в държавата, където са регистрирани.

Премиерът съобщи, че инвеститорският интерес към строежа на АЕЦ у нас е голям и идва от Китай, Южна Корея, САЩ, Русия и от много места. В момента тече процедура и не бих искал дори да се изказвам по темата. Факт е, че най-големите фирми в света проявяват голям интерес, поясни той.

По повод предложенията на Европейската комисия за отпадане на употребата на полезни изкопаеми до 2050 г. премиерът отбеляза, че когато ЕС е така решен, намеренията ще бъдат изпълнени. Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Имаме 30 години и трябва да кажем какво ще се случи след това, заяви Борисов. Премиерът изрази очакване държавите, които не са част от споразумението на ООН за опазването на околната среда, да се присъединят след натиска на неправителствените организации.

По неговите думи газопроводът "Балкански поток" създава възможности, ако след 15-20-25 години се наложи плавно затваряне на въглищните централи. Той отбеляза, че това ще наложи гарантиране на доставките на газ. Ние ги гарантираме по два начина - първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и втечнен газ. САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите, хъб "Балкан" е включен и в стратегиите на ЕК, уточни Борисов. Той добави, че така се постигат гаранциите, поискани преди време от руския президент Владимир Путин за развитието на газопреносната мрежа.

Според Борисов преносът на газ през Украйна няма да спре. Зависимите от продажбата на газ са компаниите, които произвеждат газ. Те формират своя бюджет на базата на фактурите, които ни пращат и осребряваме, посочи той. Премиерът се усъмни, че тези фирми ще се откажат от приходи за пет милиарда евро. Обратното е в сила - все повече компании искат да докарат газ, добави той.

Борисов посочи, че всички в ЕС отчитат, че споразумението с Турция за миграцията трябва да продължи и никой не говори за ембарго над оръжейния износ за Анкара. На колегите от Гърция и Кипър казах да намерят инструменти да се оправят сами, защото подкрепяме ги всякак, но Турция играе в региона в момента изключително важна роля, заяви министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Любопитен съм да науча освен изброените 4 държави кои са останалите "...и от много места".От Европа ли са или от Африка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Песъци, даюни... ауу *** блю!(Какво е това мълчание?)Баце веднага да се анатемоса! И да му се набие канчето - още спирачки на недемократичните молекули газ!Ама то и Радан Кънев е зааа... Не бил против новият АЕЦ моля ти се,каза американският филиал на CNN > БНР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още