IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на заемите

Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко, заяви премиерът

13:43 | 19.07.20 г. 11
<p>
	Бойко Борисов на лидерската среща в Брюксел.<em> Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Бойко Борисов на лидерската среща в Брюксел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
 

"Това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме". Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов на онлайн брифинг.

Борисов е в Брюксел, където започна третият ден на срещата на върха. Продължават преговорите за бюджета на ЕС за следващите седем години и за фонда за възстановяване след коронавируса.

Както е известно два дни преговорите не дадоха резултат и продължават и днес. Целта е да има единство по отношение на бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса.

„България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси, похвали се Борисов.

Премиерът обаче призна, че не знае дали ще има решение.

"България е кандидатствала за финансиране от ЕС. Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малки", допълни Борисов. 

"Това са 27 колеги, плюс Комисията, плюс Съвета. Всеки прави предложение, всеки се бори за повече пари. А всъщност парите в бюджета са по-малко", коментира премиерът.

„На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас - в България, Германия, Франция… Проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство“, заяви още Борисов.

Досега основната тема е върховенството на закона и кой какво разбира под този термин. Борисов заяви, че той го е подкрепил във всичките му варианти, но има държави членки, които се притесняват. Също така премиерът добави, че е помолил колегите си да не коментират детайлите и страховете, а да приемат единодушно върховенството на закона.

Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца там, където ще бъде най-тежко, каза още Борисов преди днешната среща с евролидерите в Брюксел.

Премиерът отново подчерта мнението си, че пандемията не си е отишла и европейската икономика търпи загуби.

"Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона. Разбира се трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки като Словения, например", коментира Борисов.

"Надявам се да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка.

"Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат. Надявам се днес да успеем", заяви още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
мутрата ТИ... е по добра от мутрата МИ! ... Вервам ти! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Добре, убеди ме. Мaйнaта му на Борисов. Бизнесът на Черепа е много по-важен. Утре и аз ще изляза да протестирам в негова подкрепа. Как така някой ще ни пречи да търкаме билетчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"ПЛЪХОВЕТЕ НАПУСКАТ КОРАБАНачалниците на Борисов посрещнаха с криви усмивки сервилните му козирувания в Брюксел. Писмото на Херо също беше достатъчно красноречиво. Посланикът ни в Лондон Марин Райков се присъедини към антиправителствения митинг пред амбасадата.Пламенният трибун Александър Йорданов съобщи във ФБ, че няма да пуска постове поне два месеца. (Докато се ориентира накъде духа вятърът.) Евродепутатката от ГЕРБ Джема, забравих вече чия, се присъедини към политическия проект на Цветан Цветанов.Преди седмица написах, че Борисов първи ще го изоставят покровителите му, след това ще се разбягат ибрикчиите и трубадурите, накрая ще го погребат в собствената му партия.Не се изживявам като кой знае какъв анализатор, просто това вече съм го наблюдавал около Тодор Живков.Но има една важна разлика. Капитан Живков пое върху себе си отговорността за корабокрушението, остана на кораба до края и потъна с него, прав на мостика. Тоя ще се опита да разбута бягащите и да гепи някоя спасителна лодка."Калин Тодоров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Борисов, както го е доказал с действията си неведнъж единствено и само уважава силните на деня и е готов да пожертва всеки дори от най-близкия си кръг, за собственото си политическо оцеляване. А що се отнася до новата ни история, дай Боже да има по-нова, че справедливостта и законността на тая за никакъв *** не стават и ти го знаеш много добре от последните 10 години. Друг е въпросът, ако не ти оттърва промяната за по-добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Борисов уважава върховенствоно на закона..." Да бе , спейки с пищова до главата си и купища евро и кюлчета , айде нема нужда ... при бай Ставри в софийския му е мястото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Борисов уважава върховенствоно на закона. Доказателството е, че за пръв път в новата ни история високопоставени престъпници има вероятност да влязат в затвора, а вие вместо да подкрепяте това, протестирате в техен интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Подкрепям всичките цитати на Борисов..."Като издаде томче с избрани съчинения , непременно си го купи и постави под възглавницата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Коментар номер едно ти е написъл, че коментарите на премиера Борисов, за него са игра на думи. Т.е. едно политическо изказване, в което премиерът Борисов подкрепя, "върховенството на закона". За разлика от Борисов обаче, и по думите му, има явно лидери на страни членки от ЕС, които се притесняват от /върховенството на закона/ . Но както става дума от думите му, /които напълно подкрепяш, тъй като дълбоко разбираш/ той е помолил тия - не уважаващи върховенството на закона, свои колеги "да не коментират детайлите и страховете, а да приемат единодушно върховенството на закона." Наистина мъдра мисъл, невероятен цитат! Продължавай да подкрепяш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Подкрепям всичките цитати на Борисов. Ако смяташ, че в някой от тях не е прав, моля, представи аргументи. Нека това да бъде спор, а не поредното оплювателтво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Че той целия ЕС и действията му са само игра на думи, и както се казваше преди време "парата отива в свирката, а не в задвижване на локомотива"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още