IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нуждае от умни експортни стратегии, твърди анализатор

Да мислим за по-модерна и по-дигитално опосредствана търговия, призова Мариана Трифонова от Института за икономическа политика

15:46 | 30.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма как една по-малка страна като България да изолира Китай и да не се стреми към икономически връзки. Страната ни се нуждае от ясна и модерна стратегия за отношенията си с Китай. Това каза Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й България може да се възползва от плана за възстановяване на Европа, за да изгради умни експортни стратегии, да се насочи към износ на стоки с по-висока добавена стойност и да се фокусира върху услугите. 

“Не трябва да мислим толкова в посока традиционна, а по-скоро една по-модерна, по-дигитално опосредствана търговия”, коментира гостът. 

Трифонова подчерта, че българската стратегия трябва да е в унисон с европейската. 

По отношение на действията на Китай в Хонконг анализаторът смята, че Европейският съюз трудно ще убеди азиатската страна да разпусне хватката си. 

“Винаги икономическият инструмент е бил най-силното оръжие на Европа. В контекста на Covid-19 възстановяването няма как да се случи без Китай. Цената ще е много висока, ако ЕС реши да използва икономическия инструмент”. 

 “В този случай блокът ще трябва да изолира икономическите от политическите отношения”, коментира още Трифонова. 

Очаквайте видео материал с целия коментар на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още