IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България загуби над 7 млн. евро от рибарската програма

Бизнесът няма да бъде засегнат от отчислението на парите, твърди земеделският министър Десислава Танева

16:25 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е загубила 7,2 млн. евро по Програмата за морско дело и рибарство. Причината е забавяне на административни процедури от страна на управляващия орган у нас и други неуредици.  Това потвърди пред журналисти в парламента земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че заради проблемите директорът на дирекция „Морско дело и рибарство” е бил сменен, но увери, че бизнесът няма да бъде засегнат от отчислението на въпросната сума. По думите ѝ първоначалните намерения на Брюксел са били да бъдат отчислени 8 млн. евро, но в крайна сметка се е стигнало до сумата от 7,2 млн. евро. 

Средствата представляват близо 8% от размера на целия бюджет по програмата, като според писмо от ЕК финансирането на програмата ще бъде намалено на 106 млн. евро.

Танева обясни още, че управляващият орган има предварителна комуникация и съгласие от страна на ЕК как да бъде разпределена тази загуба. По думите ѝ това ще стане от мерки, които касаят администрацията, респективно техническа помощ, и от мерки, към които няма интерес. 

Танева коментира, че към момента е договорена 60 на сто от програмата, но разплащането остава "твърде ниско - около 10 на сто до този момент". 

Земеделският министър припомни, че още с встъпването й в длъжност са били направени персонални промени и е изготвен екшън план до края на годината, с който няма да бъдат допуснати нови отчисления на средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още