IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: До края на годината антикорупционният закон трябва да бъде приет

Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския докла, твърди правосъдният министър

11:09 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Утре започва второ четене по антикорупционния закон, а до края на годината той трябва да бъде приет. Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това заяви в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По думите ѝ законодателните промени са в синхрон с препоръките на ЕК. „Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в новия доклад“, коментира правосъдният министър.

Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет. Перспективата и мерките от наша страна обхващат период до края на 2018 г., когато се очаква следващият доклад на ЕК. Към този момент ще има повече конкретика за това как действат нормите, които в момента се осъществяват“, обясни Цачева. 

По отношение на равнопоставеността на "тримата големи" (главен прокурор, председател на Върховен касационен съд и председател на Върховен административен съд) в съдебната власт, Цачева каза, че е създадена работна група, към този момент се проучва опита на държави членки на ЕС, които са близки по устройство в съдебната система.

„Ние работим със зададените параметри, които Конституцията дава. В рамките на още месец бихме могли да излезем с предложение за законодателни инициативи, за да удовлетворим очакването да има равнопоставеност между "тримата големи" в съдебната власт. И към този момент те не са безконтролни, в промените за закона съдебна власт са предвидени правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават обяснения и пред Висшия съдебен съвет, в качеството си на негови членове“, посочи правосъдния министър.

Относно работата на Висшия съдебен съвет, Цачева посочи, че в за членовете на ВСС няма "по-маловажни" и "по-важни неща". Всичко е важно, каза тя и допълни, че е оптимист, за да не се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав на най-висшия съдебен орган. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още