IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Карантинираните три дни преди изборите няма да могат да гласуват

6895 кандидати влизат в надпреварата за следващия парламент

17:09 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Хората, които са били карантинирани в последните три дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласуват. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров Димитров на брифинг, цитиран от БНТ.

„Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес, различен от постоянния и настоящия, и може да се ползва настоящ адрес. В такъв случай няма как да бъде реализирано тяхното заявление да бъдат обслужени с подвижна избирателна кутия. Процедурата е усложнена. В Изборния кодекс е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък и за да се създаде избирателен списък на подвижната кутия, трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти и тридневен е срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и е записан в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са написани в Изборния кодекс“, даде разяснения той. 

6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители, обяви Димитров.

Общо 465 секции ще бъдат образувани в чужбина, като повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната стационарните избирателни секции по информация от полицията са 11 983, в 9398 от тях ще може да се гласува машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. В болниците ще има най-малко 88 Covid секции. Колко ще са подвижните секции, ще стане ясно след окончателното им образуване.

„Най-големият проблем е назначаването на комисии в Covid секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да предлагат всички, които са изкарали вируса и са доброволци“, съобщи още Димитър Димитров.

2450 са техническите лица, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване. Всички са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност, поясни говорителят на ЦИК.

„На страницата на Държавната агенция „Електронно управление“ е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането и одитирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че направената от тях проверка е установила, че машините, които са тествали, отговорят на заданието на обществената поръчка и на техническите параметри, зададени от ЦИК“, съобщи Димитров.

По-рано днес от МВР съобщиха, че е изграден щаб, който координира цялостната дейност с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес.

От 8 март работи денонощна телефонна линия и имейл, на който всички граждани, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушение на изборния процес, отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните управления и на тел. 112, напомни зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Със заповед е изградено междуведомствено звено от прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с изборния процес, касаещ купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още