Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д-р Дамян Илиев: Опасно е да се купуват храни от нереглементирани места

Най-много цитруси се внасят от Турция, заяви шефът на БАБХ

Д-р Дамян Илиев: Опасно е да се купуват храни от нереглементирани места

Снимка: Pixabay

Опасно е да се купуват храни от нереглементирани места, предупреди изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в интервю за Нова телевизия.

Той коментира репортаж от Сандански, където на пазара се продава разфасовано месо в кофи и легени, но малко преди камерата да се озове пред сергията, голяма част от месото изчезна заедно с продавача. Все пак на място останаха найлонови торби с парчета месо вътре. 

Най-малко това месо е мръсно, защото е на открито. Цялата работа е, че не знаем какво се случва – дали са го скрили, продали и дали някой го е изял, заяви шефът на БАБХ. 

Още по темата

Той заяви, че от десетина дни Агенцията прави проверки именно там, но хората бягат, крият продукцията в багажници, а инспекторите нямат полицейски права да отварят автомобилите.

Илиев призова хората да пращат сигнали максимално бързо, преди някой да е сготвил подобно месо.

„От нереглементирани места съветвам всички хора да не си купуват нищо. Всичко започва от полето, храната на животните, не знаем дали няма антибиотици в месото“, обясни той.

Д-р Илиев посочи, че оцветяването на цитрусови плодове освен с цел добър външен вид защитава плодовете и удължава срока на предлегането им.

Той обясни, че най-много цитруси се внасят от Турция. На ГКПП „Капитан Андреево“ се проверяват обикновено около 10% от влизащите в страната плодове и зеленчуци, а при сигнал може проверките да стигнат до 50 на сто.

Сега 100% ще има проверки, без да плащат транспортьорите, заради информация за лимони, които не само са оцветени, но и обработени с вредни химикали.

За изоставените животни, които застрашават автомобилния трафик, той каза, че работата на Агенцията е да установи чии са идентифицираните животни и тя има право да затвори обекти, от които животните излизат.

От думите му стана ясно, че е изключително скъпо да се карантиринират неидентифицирани животни, а движението им компрометира контрола в цялата държава.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир