IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г.

Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки, посочи земеделският министър

11:01 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска земя. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV. Повод за коментара ѝ е отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това ще стане от януари 2020 г. с промени в Закона за земеделските земи, публикувани в началото на ноември за обществено обсъждане.

"Забраната за продажба на земеделски земи беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме", поясни тя, а по думите ѝ до края на тази година трябва да бъде внесен акт, който да подобри правилата и регулацията на поземлените имоти.

Десислава Танева призна, че и до сега чужденци са купували земя, заобикаляйки правилата , след като се представяли за местно юридическо лице. “Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната остава така, както е режимът на общото ни право”, обясни земеделският министър.

Относно заменките на гори, Танева посочи, че 103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена.

“Тези заменки бяха възможни и преди 2007 г., тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, напомни тя и допълни, че до 28 февруари 2009 г. тогава действащото законодателство е позволявало да стават заменки.

Десислава Танева е на мнение, че в българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лева от заменките, които според нея са „сигурно в най-богатите хора в страната”.

“Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват достатъчно гаранции, ако има и след моя мандат може да се направи обжалване. Горите са съхранени”, категорична е тя.

Земеделският министър уточни, че повечето заменки са на фирми. “Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си”, смята Танева.

За множеството нарушения при къщите за гости, строени с евросредства, тя обясни, че и в стария програмен период 2007-2013 г. в периода на мониторинг започва да тече изплащането на субсидията.

"Извършвани са проверки два пъти повече от задължението ни по ЕС. По анализ на риска са проверките. Задължението ни е 1%, ние сме проверявали 5%. Ние направихме проверка на 100% - 288 къщи в мониторинг. В 286 са приключени процедурите. 43,1 млн. лева е пълната санкция за 158 къщи за гости – това е пълната субсидия", каза Танева и потвърди, че тези санкции са за къщи, които работят, но не са изпълнили завишените бизнес планове.

Сред нарушенията са неизпълнение на бизнесплановете, с които са кандидатствали за приходи – да осигурят работни места, приходи от кухня, нощувки, дейности. 15 къщи, построени с евросредства, не работеха, каза тя и информира, че певецът Милко Калайджиев също не е изпълнил заложения бизнесплан.

За ситуацията в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), земеделският министър каза: "надявам се да бъде спокойно”.

“Плащанията вървят в ритъм. От 16 октомври – първата дата за плащане на субсидии, всяка седмица има разплащане". Близо 7 хиляди стопани ще получат 100% доплащане. За пръв път на 100% ще бъде платена помощта за овце и кози майки”, уточни Танева.

Тя не отрече, че има проверки за хора, които никога не са гледали прасета, но са получили обезщетение.

Министърът благодари на хората, които лятото заклаха прасетата си, за да избегнат зараза с Африканската чума по свинете.

"Нямаме огнища в домашните свине, заяви тя и потвърди, че сега в плана за земеделското министерство е депопулиране на дивата свиня, като популацията е за около 20 хиляди диви свине. “Срядата е задължителен ден за лов на горските, каза Танева и съобщи, че през декември максимално ще се увеличи срокът за лова, защото вирусът на Африканската чума по свинете, който е влязъл на територията на Европа не е излязъл. “Ще има нова кампания – мерки за биосигурност, правила за отглеждане”, надява се Десислава Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още