IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ще има нов регистър на хората с увреждания

Предоставянето на помощните технически средства ще се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК

12:42 | 07.08.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До края на годината ще има нов регистър за хората с увреждания, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет с представители на протестиращите майки на деца с увреждания, на национално представителните организации на хората с увреждания, на институцията на омбудсмана. В срещата участва и министър Бисер Петков, съобщава БТА.

Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции – Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания. Всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата.

Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни. Ще се направи проверка и за изразходваните до момента средства за наличния неефективен регистър, каза вицепремиерът. 

„Регистърът не е панацея, но ще подреди нещата и ще даде яснота как да бюджетираме нови мерки“, каза Дончев.

Същественият концептуален въпрос е и бъдещето на Агенцията за хората с увреждания - какъв тип институция ще бъде - агенция, държавна агенция или комисия, допълни още вицепремиерът.

Финалният проект на Закон за хората с увреждания ще е готов в петък, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. На този проект ще бъде извършена цялостна оценка на въздействието. Прави се всичко възможно до 20 август или най-късно до края на месеца този законопроект да бъде публикуван за обществено обсъждане. До края на септември трябва да бъде утвърден от правителството и съответно внесен в Народното събрание.

В момента се подготвят и текстовете на проект на Закон за социалните услуги и в началото на септември трябва да има готов цялостен проект на този закон, каза Бисер Петков.

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на предишната среща в МС всички са се обединили около това трите законопроекта - Закон за личната помощ, изготвен от омбудсмана и майките, както и двата на социалното министерство - Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги, да бъдат гледани от парламента в пакет. Тя посочи, че институцията на омбудсмана ще направи корекция в текстовете на Закона за личната помощ, така че да бъдат синхронизирани със Закона за хората с увреждания.

Постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50% увреждания.

Здравният министър Кирил Ананиев е поел ангажимент предоставянето на помощните средства да се поема от Здравната каса и Министерството на здравеопазването.

В новия бюджет ще има повече пари за хората с увреждания, обяви премиерът Бойко Борисов преди срещата в Министерския съвет. Преди седмица той пое ангажимент да се осигурят още 150 млн. лева допълнително през 2019 г. за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане на хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още