IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Най-рано в края на годинато може да има помощи от ЕС за коронавируса

Не се изключва нова актуализация на бюджета, посочи вицепремирът

10:50 | 12.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента не са постъпили европейски средства за справяне с коронавируса кой каквото и да обяснява. Това може да се случи най-рано в края на годината. Това заяви ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Дали ще постъпят средства зависи от това дали ще бъдат приети предложенията на ЕК в този или друг вид. Според него сегашното предложение е добро за Европа и България, тъй като дава шанс не само за възстановяване, но и за интензивно развитие на икономиките на страните членки.

"Кoгa щe пocтъпят зaвиcи кoгa щe ce приeмe прeдлoжeният cпacитeлeн пaкeт нa EК зa 750 млрд. еврo. Oт тях 12,8 млрд. eврo ca зa Бългaрия, oт кoитo мaлкo нaд 9 млрд. e бeзвъзмeзднo финaнcирaнe и мaлкo нaд 3 млрд. e крeдитeн рecурc. При дoбрo cтeчeниe нa oбcтoятeлcтвaтa мoжeм дa имaмe рeшeниe в крaя нa гoдинaтa", уточни Дoнчeв. 

Относно нарастващия брой случаи на Covid-19 у нас вицепремиерът подчерта, че те са ясно географски локализирани, а тестването е много по-ефективно. „По-скоро допускам, че мерките ще са в огнищата“, каза още Дончев. По думите му сега сме в период, в който трябва да се прилагат „фини“ ограничителни мерки.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, но спокойно може да функционира и след това, до момента има почти 16 хил. заявления за 270 хил. работни места, каза още той. Дончев е категоричен, че ако мярката не работеше, безработицата ще е двойно по-висока.

Той заяви още, че схемата ще бъде разширена, ще бъде направена по-гъвкава, като плавно във времето ще се трансформира в модел за субсидирана заетост. За някои сектори се предвижда интензитетът на помощта да бъде по-висок.

Не се изключва актуализация на бюджета, каза Дончев. Всички допълнителни мерки могат да бъдат осигурявани както на база разходи от бюджета, така и със средства по линия на кохезионната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още