IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Българският износ трябва да търси алтернативни пазари в трети страни

Икономическият растеж от 3-4% едва ли ще е достатъчен на България, за да настигне другите страни от ЕС, коментира Ясен Георгиев от Института за икономическа политика

15:42 | 05.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Много важно е, за да запазим инерцията и ръста на износа, българските предприемачи да намерят алтернативни пазари в трети страни. Това посъветва в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria  Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

Той напомни, че основните експортни пазари на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Турция.

„Германия и Италия са в ситуации, в които икономиките им се охлаждат, и макар всички прогнози да говорят за положителен ръст тази година, той ще бъде значително по-скромен от този през миналата година. Турция също е в неблагоприятна икономическа ситуация, валутата ѝ загуби стойността си миналата година и турските контрагенти започнаха да търсят алтернативи“, коментира ситуацията на основните търговски партньори на България Ясен Георгиев.

Той напомни, че над 60-65% от българския експорт са към Европейския съюз и ще е „много трудно изведнъж да се промени посоката”.

„Важно е да посочим, че глобалната ситуация с нарастващ протекционизъм определено не е в полза на страни като България", коментира Георгиев.

Според него разминаването в предварителните прогнози на Министерството на финансите и Националния статистически институт за ръста на брутния вътрешен продукт в България през първото тримесечие на 2019 г. - съответно за 4,8% и за 3,5%. По думите му разликата се дължи на методологията при изчисленията, тъй като статистиката на НСИ използва изгладени сезонни данни.

“Икономическият ръст от 3-4% обаче едва ли ще е достатъчен на България, за да настигне другите страни от ЕС, каза още Георгиев, като уточни, че не става въпрос за еднократни резки увеличения. – Големите чуждестранни инвеститори търсят устойчивост на растежа. Гледайки демографската структура и нашата стартова позиция, трябва да бъдем по-смели.“

Какво още каза в разговора в студиото Ясен Георгиев – вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още