Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Българският износ трябва да търси алтернативни пазари в трети страни

Икономическият растеж от 3-4% едва ли ще е достатъчен на България, за да настигне другите страни от ЕС, коментира Ясен Георгиев от Института за икономическа политика

Експерт: Българският износ трябва да търси алтернативни пазари в трети страни

Снимка: Архив Ройтерс

Много важно е, за да запазим инерцията и ръста на износа, българските предприемачи да намерят алтернативни пазари в трети страни. Това посъветва в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria  Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

Още по темата

Той напомни, че основните експортни пазари на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Турция.

„Германия и Италия са в ситуации, в които икономиките им се охлаждат, и макар всички прогнози да говорят за положителен ръст тази година, той ще бъде значително по-скромен от този през миналата година. Турция също е в неблагоприятна икономическа ситуация, валутата ѝ загуби стойността си миналата година и турските контрагенти започнаха да търсят алтернативи“, коментира ситуацията на основните търговски партньори на България Ясен Георгиев.

Той напомни, че над 60-65% от българския експорт са към Европейския съюз и ще е „много трудно изведнъж да се промени посоката”.

„Важно е да посочим, че глобалната ситуация с нарастващ протекционизъм определено не е в полза на страни като България", коментира Георгиев.

Според него разминаването в предварителните прогнози на Министерството на финансите и Националния статистически институт за ръста на брутния вътрешен продукт в България през първото тримесечие на 2019 г. - съответно за 4,8% и за 3,5%. По думите му разликата се дължи на методологията при изчисленията, тъй като статистиката на НСИ използва изгладени сезонни данни.

“Икономическият ръст от 3-4% обаче едва ли ще е достатъчен на България, за да настигне другите страни от ЕС, каза още Георгиев, като уточни, че не става въпрос за еднократни резки увеличения. – Големите чуждестранни инвеститори търсят устойчивост на растежа. Гледайки демографската структура и нашата стартова позиция, трябва да бъдем по-смели.“

Какво още каза в разговора в студиото Ясен Георгиев – вижте във видео материала.

гледано: 3354   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември