IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Докладът на ЕК всъщност е негативна оценка на водената здравна политика

Негативните тенденции в българското здравеопазване ще продължат, смята Стойчо Кацаров

10:41 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Показателите на здравеопазването у нас са много лоши. Има много висока смъртност, най-кратка продължителност на живота, лекарите бягат от страната, а пациентите доплащат най-много за лечение от джоба си. Така в резюме описа изводите от доклада за здравеопазването в България на Европейската комисия, огласен вчера, д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Пред Нова телевизия той определи доклада като безмилостен, но уточни, че изводите не са непознати за експертната общност в България.

Според документа здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в Европейския съюз.

Детската смъртност е с над 80% по-висока от средната за Европа и дори се увеличава в последните две години. В същото време държавата дава твърде малко средства за здравеопазване, а българският пациент продължава да доплаща най-много от джоба си в сравнение с другите европейци.

По думите на Стойчо Кацаров изводите на ЕК не са нови, а са констатирани преди много години, което дава много негативна оценка на водената здравна политика през последните години.

Негативните тенденции в българското здравеопазване ще продължат, смята Кацаров. Той напомни, че в бюджета на Здравната каса за догодина е наложена забрана са финансиране на нови дейности, болници и лекарства. По думите му досегашната рестриктивна политика продължава в още по-строга форма.

Наивно е да се очаква подобрение в изследваните показатели, каза експертът.

Държавата продължава да заделя много малко пари за здраве, и като процент, и като абсолютна стойност, категоричен е той. Това е причината и за високите лични разходи на самите пациенти, допълни експертът.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още