Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Засяваме едва 10% от площите с български сортове пшеница

С навлизането на хибридни сортове се наблюдава нападение от мана по много посеви от слънчоглед, посочи доц. Галин Георгиев

Експерт: Засяваме едва 10% от площите с български сортове пшеница

Снимка: Архив, Ройтерс

Земеделските площи в България се засяват с едва 10% български сортове семена слънчоглед, пшеница и царевица, които са с по-добри качества от вносните. Този коментар направи по БНР доц. Галин Георгиев, завеждащ отдел "Селекция на слънчоглед" в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Още по темата

Той смята, че няма държавна политика, която да защитава българските производители на семена, както е в съседни страни, където от земеделците се изисква задължителен процент от засяването да е с „родни семена“.

Доц. Галин Георгиев съобщи, че такива са изискванията в Гърция, Турция, Италия, Испания. Експертът обясни, че в България почти 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед и пшеница.

„По качество нашите сортове пшеница не отстъпват на чуждестранните, които са с по-високи добиви, но показателите им са по-лоши от българските. Неслучайно специално за нашия институт едни от най-големите ни клиенти са турски компании, които искат качествена пшеница, посочи експертът. – Там, знаете, първото нещо, като се седне на масата, е да се сложи хляб и вода. Но нашите производители гледат да имат добив, съответно печалба и наблягат на вносните сортове и хибриди.“

По думите му тенденцията българските производители да предпочитат вносните сортове семена е от десетина години.

„Не бива да се отказваме от родното, все пак нашата селекция е създадена тук и е приспособена за нашите условия“, отбеляза селекционерът.

Според него засетите декари със слънчоглед тази година са почти същите, колкото и миналата.

„Есенниците бяха засети миналата година, когато не се знаеше, че ще има война. Дори това да беше известно, трябва да се спазват определени пропорции между житни и маслени култури", посочи той и потвърди, че площите пак са над 7 милиона декара.

Що се отнася до добива на слънчоглед, доц. Георгиев отбеляза, че се наблюдава нападение от мана по много посеви, затова се очаква „добивът да бъде колкото миналогодишния и леко по-надолу“.

Експертът обясни, че при слънчогледа с вносните сортове са навлезли и най-новите раси мана. „На много места получавам обаждания за болестта мана по слънчогледа и ще има компрометиране на добива с 10-15%“, смята той, дори „ако всичко продължава да е нормално“.

Доц. Галин Георгиев прогнозира, че ще има много добра реколта от пшеница, ечемик и тритикале, като се позова на данни на колегите си.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
khao до: ing5rov
преди 1 месец
пак некув пишман доцент... ако нашите са по добри, щеше да се купуват! не вярвам някой да се откаже от по висок добив!
1
 
2
 
4
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 1 месец
Да, добре са те поръсили...!
4
 
2
 
3
преди 1 месец
говнотиите , които ръсят самолетите не са случайни ...
2
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това, че са наши не означава, че са по-добри - точно обратното. Синята слива сорт Стенлей например е американски. По-скоро проблемът е, че голяма част от земеделието е фиктивно за евро парички и не си дават много хора зор...
2
 
4
 
1
преди 1 месец
Да бе, те тия зърнопроизводителите били глупави, да садят по-гадни сортове с по-нисък добив, вместо хубавите сортове, нали? :)))

Още от Икономика и политика
Транспортното министерство получи 32 оферти за нови влакове