IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС инвестира 11,5 млн. евро за суперкомпютъра в България

Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обяви подписването на договора

14:09 | 14.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подписан е договор за 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България. Това обявяват от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии и пресслужбата на Европейската комисия.

Новата система ще може да разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще бъде разположена в София Тех Парк. Приложения за неговото използване са например за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения.

„Много съм доволна, че усилията, започнати миналата година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България, вече дават резултати. Този нов суперкомпютър ще подпомогне европейските научни изследвания за стимулиране на иновациите и насърчаване на по-добрата наука чрез осигуряване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, независимо къде се намират в Европа“, каза комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

След обявяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Словения, Люксембург, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към семейството суперкомпютри от Съвместното предприятие от септември насам. Съвместното предприятие планира да придобие още два суперкомпютъра в Португалия и Испания.

През лятото премиерът Бойко Борисов се включи в символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър, част от Европейската мрежа EuroHPC.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още