IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Рано е да кажем дали декларацията за авиацията ще се отрази на цените на билетите

Повод за коментара му е пост в социалните мрежи на Радан Кънев, според който Горанов тайно е подписал от името на България "общо политическо изявление"

13:01 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Твърде рано е да кажем дали декларацията, инициирана от холандското правителство за авиацията ще се отрази на цената на самолетните билети. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти, предаде Агенция "Фокус". 

Повод за коментара му е пост в социалните мрежи на евродепутата Радан Кънев, според който Горанов тайно е подписал от името на България "общо политическо изявление". Документът има подкрепата и на финансовите министри на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, като в него се призовава Европейската комисия да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети. „Без да оспорвам необходимостта от намаляване на СО2 емисиите от авиационен транспорт, съм убеден, че мястото на България не е в тази коалиция“, написа Кънев във Facebook. Според него интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики по множество сериозни съображения. 

Според Горанов обаче твърдението е спекулативно. "България се присъедини към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии. Самата декларация отправя апел към ЕК да изготви анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира“, обясни финансовият министър.  По думите му е твърде рано и не може да се направи оценка дали комисията ще предложи такова решение.

„Декларацията е заявление от тези 8 държави към комисията, но дали тя ще се съгласи да разработи подобен анализ и да предложи законодателно решение, е въпрос на преценка на самата ЕК. Оттам нататък този проект на документ, ако се подготви от комисията, ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет или ЕП и би могло да стане законодателно решение само ако държавите членки се обединят около него", обясни още Горанов и добави, че решението за подписване на декларацията от българска страна е взето на ниво Министерски съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още