IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Можем да влезем в ERM II, без да променяме закона

Правителството на Борисов е първото, направило необходимото, за да се приобщим към европейския валутен механизъм, твърди икономистът

13:30 | 30.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не е нужно да се променя Закона за БНБ, за да влезем в чакалнята на еврозоната. Процедурата можеше да се осъществи с едно писмо, в което да заявим какъв искаме да е курсът на лева към еврото. Това заяви в ефира на bTV финансовият експерт проф. Христина Вучева.

Според нея правителството на Борисов е първото, направило необходимото, за да се приобщим към европейския валутен механизъм. Тя похвали плана за присъединяване от 2018 г. и посочи, че  в него добре са описани всички стъпки.

Относно промените в чл. 29 на Закона за БНБ, според които други държави ще могат да искат промяна на валутния курс, Вучева обясни, че поправките са важни, но  премиерът, финансовият министър и управителят на БНБ са наналили ролята им с начина, по който прокараха измененията. „Смущаващият маниер на това действие е, че не бе обяснено на хората какво се цели. Така цялата дандания щеше да се спести. Можеше да се мине без тази промяна. Задължително беше да има план за действие и ние го направихме“, подчерта финансовият експерт. 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента.  Основният мотив е да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II и да не зависи решението само то управителя на БНБ и финансовия министър.

Според проф. Вучева в момента няма възможност спекуланти да забогатеят, както през 1996/1997 г. Тя е категорична, че влизането в чакалнята на еврозоната дава гаранции именно затова. По думите ѝ със законовите промени, които се предлагат, курсът евро/лев спрямо сега действащия може да се промени евентуално само с 15%, което са 30 стотинки. „Страхът трябва да идва от нас, а не от европейските страни. Тази опасност е много намалена. Най-важно е да сме вътре в чакалнята, нищо лошо не може да ни се случи, дори с този текст“, твърди експертът.

Междувременно в ефира на БНТ  бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев коментира, че България е много по-готова за влизане в еврозоната от много от страните членки на валутния блок. „Ние вече 23 години почти имаме валутен борд, който работи отлично. Даже хората вече са забравили епохата, когато имаше хиперинфлация. В България има икономическо спокойствие и растеж. Страната ни от 15 години е готова да влезе в еврозоната. Ние се мотахме, закъсняхме. Няма какво да се подготвяме“, категоричен е Василев.

Според него все още трябва да се довършат някои неща в банковия сектор, но повечето подготовки са технически, а не са икономически. „Най-големият ефект от влизането в еврозоната е, че ще има повече инвестиции, туризъм и търговия и доходите трябва да продължат да растат с тенденция доближаване до средноевропейските", допълни той

Относно поправката в чл. 29 от ЗБНБ, Василев обясни, че никой нито в България, нито извън нея не е имал намерение да променя валутния курс. „Изобщо не става дума за такова нещо. Това, което се случи, е лоша комуникация и липса на подготовка, защото България не разбра кой и защо предложи тази промяна. Тя можеше да бъде обяснена предварително и да бъде показана по друг начин“, каза още бившият вицепремиер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Как тогава са влезли толкова друг държави в тази зона щом, по твоите думи трябва да си икономика над ранга на Англия, може би САЩ за да се справиш там ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Това очевидно не е вярно, но просто трябва да се успокоят УфцИтЪ. Ако наистина можеше да стане толкова лесно тези от ЕЦБ нямаше да искат от нашите промяна в закона... Не се заблуждавайте в тези 2 неща:1. Невъзможно е да имаме фиксиран курс определян с решение на НС когато сме вътре в ЕРМ 2, курсът ТРЯБВА ДА Е ПЛАВАЩ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО следователно бордът трябва да отпадне. Не може да влезем "директно" както лъжат по някой медии.2. Левът не е конвертируем въобще от вече над 20 години и твърдението, че щом спекулантите не са успели срещу борда от 1997 това значи, че няма опасност за него при влизаме в ЕРМ 2. Всъщност едни от най-големите сривове и девалвации на валути са се случили точно когато страните са били част от ЕРМ 1 предшественика на ЕРМ 2. Точно на черната сряда 16.09.1992 е регистриран един най-големите колапси на британския паунд срещу марката, а точно тогава британците са в ЕРМ 1. Няма нужда да обяснявам, че британският паунд е много по-стабилен от лева и нашия борд и независимо от това имаме голям срив. Възможността за девалвация на лева ИЗОБЩО НЕ Е ТЕОРЕТИЧНА, А НАПЪЛНО РЕАЛНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още