IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН вече води убедително в изборите за 46-то Народно събрание

Формацията на Васил Божков се пребори за партийна субсидия

17:45 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Слави Трифонов. Снимка: Олег Попов, архив на Investor Media Group</em></p>

Слави Трифонов. Снимка: Олег Попов, архив на Investor Media Group

След оспорвана битка за първото място "Има такъв народ" (ИТН) вече е убедително пред ГЕРБ - СДС, показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 99,95% обработени протоколи. Почти всички документи от чужбина също са получени в комисията, става ясно още от сайта на институцията.

При това положение ИТН е първата политическа сила в 46-ото Народно събрание с 24,07% от гласовете, или 656,9 хил. гласа.

Партията на Слави Трифонов е спечелила почти 60 хил. гласа от секциите извън страната, или почти 36% от гласовете на сънародниците ни, живеещи извън България, при обработени 99,2% протоколи от вота в чужбина, сочат още данните от сайта на ЦИК.

Втора е коалицията ГЕРБ - СДС с 641,9 хил. гласа, или 23,52% от избирателите. Най-много гласове бившите управляващи събират във Варна (46,4 хил.), както и в 23 МИР в София - 41,2 хил.

Трета остава БСП за България с 13,4% от подадените бюлетини, или общо 365,6 хил. гласа.

"Демократична България" е четвъртата политическа сила. За формацията са гласували 344,7 хил. души, което представлява 12,63% от вота. Демократите печелят най-много гласове в столицата - почти 134 хил. гласа. В 23 МИР в София за коалицията са гласували почти 65 хил. души, показват още данните на ЦИК.

От чужбина за "Демократична България" са гласували 31 хил. души, или 18,5% от подадените там бюлетини.

ДПС остава назад в тези предсрочни избори с 10,7%, което означава, че за партията са гласували общо 292,3 хил. души.

Петата сила в това Народно събрание е "Изправи се! Мутри вън" с малко над 5% от гласовете. За политическата формация са гласували 136,7 хил. души, като и при тях най-много идват от 23 МИР - 11 хил. От чужбина за партията на протеста са гласували малко над 6 хил. души, или почти 4% от подадените бюлетини.

Под прага от 4% остават патриотичните партии, партия "Възраждане" и политическият проект на Васил Божков - "Българско лято". Последните две успяват да се преборят и за държавна субсидия.

От ЦИК не са актуализирали данните за избирателната активност - към 16 часа на 11 юли тя беше 27,2%. Очакванията са, че тя ще остане рекордно ниска за парламентарни избори в новата история на страната.

Прави впечатление, че 23 МИР в столицата е един от най-активните в страната. Към 16 часа са гласували почти 33% от гласоподавателите, регистрирани там. Най-висока е избирателната активност в Смолян - 33,1%, а най-ниска - в Кърджали, където само 20,6% от гласоподавателите са упражнили своето право на вот.

Очаква се след като ЦИК официално обяви изборните резултати, да бъде ситуирано 46-ото Народно събрание, а след това президентът Румен Радев да връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

При запазване на тези резултати той ще бъде получен от ИТН. Лидерът на партията Слави Трифонов вече обяви проекта на кабинета си и заяви, че няма да търси споразумения с другите политически сили в парламента. В отговор повечето партии вече заявиха, че няма да подкрепят неговото предложение за правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
кого бокаса стана "бащица" , казах "*** народ-слаба държава" ... сега неам думи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Бъдещият министър на МВР и Културната министърка (сапунки - съпорт) само са живели в България.Хероинята Мустафова е добра консултантка на зидара с патериците и паркинсона..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още