IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Възможни са нови противоепидемични мерки при ръст на приетите в болница

През последните седмици има натиск върху здравната система, но засега не се налага разкриването на повече легла

16:50 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Suyker / Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Suyker / Bloomberg

Ако продължава да се увеличава броят на хоспитализираните и на приетите в интензивните отделения, може да се наложат допълнителни противоепидемични мерки. Това каза пред медиите министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Регионалните мерки се предприемат от директорите на РЗИ и са съгласувани с главния държавен здравен инспектор. Трябва да се действа според региона. За мен водещ продължава да бъде не броят на заразените хора, а броят на хората в болниците, категоричен е здравният министър, цитиран от БТА.

Със сигурност има скрита заболеваемост, много хора се изследват сами и не съобщават резултата, за да не бъдат поставени под карантина, допълни министърът. 

По думите му през последните две седмици има натиск върху здравната система, но засега не се налага разкриването на повече легла за лечение на деца, заразени с COVID-19. Ръстът на броя заболели, който се отчита във вторник, е свързан с това, че част от регистрираните случаи през почивните дни се отчитат в понеделник и влизат в статистиката във вторник, което води до отчетен повишен брой болни всеки вторник, обясни той.

Ситуацията засега е под контрол, добре организирана, няма хаос и се наблюдава много внимателно, увери министърът.

Кацаров посочи, че има области в страната, в които само една болница приема заразени с COVID-19 и при запълване на капацитета й е възможно пациентите да бъдат лекувани в болници извън съответната област.

Не би трябвало да има проблем при изписването на лекарства в COVID зоните, допълни още министър Кацаров. В тях прегледите и лекарствата са безплатни за здравноосигурените пациенти. Ако от пациентите се изисква плащане, сигналите трябва да се изпратят към Изпълнителна агенция "Медицински надзор", посочи още той. Кацаров припомни, че здравно неосигурените пациенти ще бъдат преглеждани в COVID зоните безплатно, но няма да получат безплатни лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още