IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: За трета доза ваксина очакваме регулаторно одобрение от ЕМА

Здравният министър отговори на отправени по-рано днес питания от ВАП, включително дали страната ни има готовност за трета доза

22:10 | 25.08.21 г. 2
<p>
	Здравният министър Стойчо Кацаров.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Здравният министър Стойчо Кацаров. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост. Това се казва в официална позиция на здравния министър Стойчо Кацаров, след като по-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска информация от здравното министерство дали страната ни е подготвена за нова Covid вълна и евентуалното поставяне на трета доза ваксина.

„Информацията се изисква поради значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани“, обясни прокуратурата. И посочи ниския брой ваксинирани у нас – около 16% от населението. Тя поиска здравното министерство да ѝ отговори и дали е отправяло запитване до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса.

„Предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Covid-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините“, посочиха от прокуратурата.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната прокуратурата поиска и отговори какви действия е предприело здравното министерство по отношение на контрола на мерките.

ВАП попита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията.

В отговора си Кацаров посочва, че „действащите към момента противоепидемични мерки са съобразени с мненията на експертите и са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването“.

Той отбелязва, че противоепидемични мерки могат да се налагат и за отделна административна област със заповед на директора на РЗИ, съгласувана с главния държавен здравен инспектор. Здравният министър допълва, че въпреки регистрирания повишен брой случаи на положителни тестове за Covid-19 в областите Бургас и Велико Търново здравният инспектор доц. Ангел Кунчев и местните здравни власти са преценили, че на този етап не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки в двете области.

Относно поставянето на трета доза ваксина Кацаров обяснява, че се чака регулаторно одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

„По отношение на прилагането на трета доза ваксини Ви информирам, че лекарствените продукти в страната според действащото законодателство се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България. Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите“, пише Кацаров.

Здравният министър информира още, че ведомството му е осигурило необходимите лекарства за лечение на пациенти с Covid-19 и е осигурено функционирането на лечебните заведения за болнична помощ.

Той допълва, че здравното министерство извършва „последователна кампания за информиране на населението“ въпреки че в бюджета му за тази година за целта да предвидени едва около 10 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Или по-скоро физиката на наночастиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Не е нужна и първа доза "ваксина". Да не говорим, че изтече документ, който показва, че тия нямат идея какви ще са последствията от химията дето се бута в хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още