Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Каракачанов: МО продава само имоти с отпаднала необходимост

Целта е върху военните имоти министерството да придобие жилища, посочи вицепремиерът и министър на отбраната

Каракачанов: МО продава само имоти с отпаднала необходимост

Снимка: Архив БТА

От 2017 г. досега Министерството на отбраната е продало 16 имота с отпаднала необходимост. Това стана ясно от изслушването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента, предаде Агенция „Фокус“. Искането за изслушване беше внесено от депутатите от „Атака“ и беше включено в дневния ред за днес по решение на Народното събрание.

Още по темата

Зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов представи мотивите за изслушването. Той обърна внимание, че терминът имоти с отпаднала необходимост е цинично, тъй като следващото е „хора с отпаднала необходимост“. Според него, ако през 90-те години Иван Костов се е сетил за този термин, то е щял да говори за предприятия с отпаднала необходимост.

„В медиите казвате, че не става въпрос за апетитни имоти, а от „Атака“ си ги измисляме. Напротив, за апетитни имоти става въпрос, за имоти по българското Черноморие, за имоти в промишлени зони, за имоти в идеалния център на български градове. Те са продадени много много, в пъти по-евтино“, коментира Чуколов.

От своя страна Красимир Каракачанов му отговори, че ако 15 години с депутатски заплата не му е ясно какво е имот с отпаднала необходимост, значи българският данъкоплатец му е плащал заплата неоснователно.

Лидерът на ВМРО обясни, че след реформите в Българската армия след 1991 г., след съкращаването на личния състав и на поделенията, до настоящия момент в Министерство на отбраната се оформя значителен ресурс от имоти, които са с отпаднала необходимост за ведомството. Т.е. имоти, които са закрити и не се използват. Тези имоти са бивши полигони, летища. Продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на Закона за държавната собственост и правилника за прилагането му.

От парламентарната трибуна военният министър обясни какво е имот с отпаднала необходимост и как се извършва продажбата на такива имоти. “Те се продават през търг. Продажната цена не може да е по-ниска от данъчната оценка, умножена по 10%”, поясни Каракачанов.

По думите му преди реализацията се извършват редица дейности като промяна на първоначалния статут от публична в частна държавна собственост след решение на Министерски съвет, утвърждават се с актове за частна държавна собственост от областните управители и редица други дейности.

Вицепремиерът посочи, че в Министерство на отбраната с наддаване за периода 2001-2008 г. по процедурите са подадени 392 имота.

“За периода 2009 г. до настоящия момент са продадени още 196 броя имоти. За 2017 г. са продадени десет имота, от които една част са наследени като процедура от служебния и предишния министър. За 2018 г. със заповед на министъра на отбраната са открити десет процедури, но са продадени само два имота, през 2019 г. са продадени четири броя имоти. Общо за близо три години са продадени 16 имота", уточни военният министър.

Той се похвали, че за пръв път министър на отбраната връща имоти на Министерството на отбраната. "Политиката ми е да съхранявам", заяви още Каракачанов. Според министъра около 3500 военни нямат жилище, като 1200 от тях са в София и целта му е върху военните имоти министерството да придобие жилища.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро