IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов вижда европредседателството като шанс за българските фирми

България ще работи активно за укрепване и подобряване на Единния пазар на ЕС, каза министърът на икономиката

14:45 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е възможност за родните предприятия да участват активно в конференции, неформални съвети и различни събития, за да се представят пред европейските партньори в най-добра светлина. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Националния бизнес форум - София 2017 - "Предизвикателства и възможности пред бизнеса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС".

Той информира, че по тази причина Министерството на икономиката предвижда провеждането на Конференция по предприемачество, на която ще бъдат представени добри практики за успешни стартиращи предприятия, предава БТА.

По време на Българското председателство трябва да се постигне баланс между интересите на различните страни в ЕС, както и да се създадат условия за развитие на осигуряване на заетост, подобряване на достъпа на финансиране на малките и средните предприятия и въвеждане на иновации в тях, допълни икономическият министър. 

По думите му особено важно за развитието и разрастването на конкурентнособни предприятия в ЕС е провеждането на политика на задълбочаване на Единния пазар и подобряване на бизнес средата за малките и средни предприятия. Той увери, че за да се постигнат резултати, страната ни ще работи за провеждане на политики за подобряване на достъпа на стартиращите предприятия до Единния пазар, намаляване на административната тежест и регулаторната тежест в подкрепа на излизане на европейски предприятия до пазари на трети страни.

Според икономическия министър от съществено значение за подобряване на конкурентоспособността на ЕС е създаване на възможност за ускорено въвеждане на цифрови технологии и иновации в производствата и управлението на предприятията.

Министърът на икономиката обяви, че България възнамерява да продължи усилията на Естонското председателство и да изведе темата за Обща индустриална стратегия като водещата в рамките на неформалния Съвет по конкурентоспособност в София.

"Председателството ще се стреми и към постигане на висококачествена законодателна рамка, осигуряваща реална добавена стойност в подкрепа на конкурентоспособността на европейската икономика", заяви Емил Караниколов.

Българското председателство е възможност за страната ни да даде своя принос при формирането на политики и формулиране на общите краткосрочни и дългосрочни цели за развитие на Единния пазар на Европейския съюз, европейската индустрия и постигане на устойчив и интелигентен растеж на ЕС", допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още