IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: През 2018 г. търговци са глобени с 1,9 млн. лева

Жалбите на потребители са все повече, заяви Димитър Маргаритов

15:25 | 08.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.&nbsp;<em>Снимка: КЗП</em></p>

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Снимка: КЗП

През 2018 г. са били извършени 37 522 инспекции на търговци - физически и електронни магазини, туристически обекти и други, като са издадени 2503 наказателни постановления. Наложените глоби и имуществени санкции достигат 1,934 млн. лв, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, цитиран от БТА. 

В институцията са постъпили 23 799 писмени жалби и сигнали на потребители, посочи Маргаритов. По тях са извършени 11 223 инспекции.

Той изтъкна, че през последните години има трайна тенденция на увеличаване на броя на жалбите.

Като проблем ръководителят на КЗП изтъкна недостига на инспектори, които в момента са около сто, а работят, по думите на Маргаритов, по над 12 закона, по които са вменени контролни функции на Комисията.

Всяка възможност за допълване на числеността на Комисията би била добре дошла, защото хората могат да се демотивират от това, че работата става все повече, а и може да бъде намалена ефикасността на контрола, когато натоварването е по-голямо от оптималното, което можем да си позволим, коментира председателят на КЗП.

На националния телефон на потребителя са постъпили 15 596 обаждания. За проверка са приети 134 сигнала, основно за етикетирането на стоки и обявяването на цените, се посочва в доклада на Комисията.

През отчетния период в туризма са извършени 8016 инспекции, от които 7951 по възложените за периода кампании и 65 - по инициатива на и съвместно с други органи. Съставени са 830 акта, от които 744 са за нарушения на Закона за туризма, 63 - за нарушения на Закона за защита на потребителите, и 23 - във връзка с извършени съвместни проверки с други контролни органи и такива от предходен период, се изтъква в доклада. Издадени са 668 наказателни постановления, част от които са по проверки, започнали в края на 2017 г. Инспекциите са обхванали места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, туроператори или туристически агенти, скиписти и екскурзоводи.

Друга част от проверките са по повод жалби на потребители.

Издадени са 116 заповеди за временно затваряне на туристически обект и 27 заповеди - за отмяна на наложената мярка. Докладвани са 90 случая за туристически услуги, които не отговарят на изискванията за определената категория на обекта. За нарушенията на Закона за туризма са уведомени писмено категоризиращите органи.

През периода са забранени 83 нелоялни търговски практики, се посочва в доклада. Те са свързани основно с предоставянето на невярна (подвеждаща) информация за вида и категорията на туристическите обекти, включително на интернет сайтове и в рекламни брошури.

В рамките на Програмата "Зима 2017-2018" са били извършени 693 проверки в туристически обекти в зимните курорти, като за установените нарушения са съставени 95 акта. По Програмата "Лято 2018", състояла се в периода 1 май 2018 г. - 14 септември 2018 г., са били извършени 2003 проверки в туристически обекти по българското Черноморие, като са съставени 198 акта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dancho_o
преди 4 години
Смешна работа!Тези инспектори не са могли да изкарат малка част от заплатите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още