IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Липсва разговор за мерки, насочени към растеж

Има сигнали за забавяне на плащанията към пострадалите от затварянията фирми и помощта не стига до всички навреме, твърдят от БСК

10:53 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това, което липсва в момента, е разговор за мерки и икономически политики, насочени към растеж, към бързо възстановяване. Трябва да имаме модел и механизъм за бързо възстановяване. Това каза в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов. Той добави, че е важно да се зададе въпросът дали и кога бизнесът ще има идеи за ново наемане на хора и инвестиции.

„Следващите 2 години трябва да има мощен импулс и инвестиции. В момента няма изненада в затварянето, ще пострада най-много всичко, което е свързано със свободното време, но е ключово колко време ще продължи ограничението“, каза Богданов.

Той обясни още, че по-добрата практика е да има само една или две схеми, по които да се подпомага бизнеса, а не всеки път да се въвеждат нови. 

„Простата схема 60/40 сработи, тя е работеща мярка, пари отиват при бизнеса. Това със затварянето на бизнеси е проблем, но той не е само за България", допълни Лъчезар Богданов.

Той добави, че трафикът на пътници през февруари е с 87% по-нисък и е очевидно, че хората не пътуват и има структурен проблем в сферата на туризма. По думите му, ако случаите намалеят и ваксинацията напредне, икономиката няма да изпита нов шок.

Малко по-различна позиция обаче изрази съветникът на председателя на Българска стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. Според него има доста сигнали за забавяне на плащанията към пострадалите от затварянията фирми и помощта не стига до всички навреме.

„Два пъти повече работодатели са съкращавали хора, отколкото да се възползват от мерките, а част от ограниченията бяха излишно усложнени“, каза още Бранков.

Той призова засегнатият бизнес да провери всички възможности за подкрепа и да се консултира с Агенцията по заетостта и Министерството на икономиката, алгоритъмът обаче според него остава неясен в общите му рамки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още