Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Моделът на Ислямска държава в България става перпетум-мобиле сред ромите

Радикалните ислямисти не слагат акцент върху религиозния момент, а на чувството на героизация, посочи политологът проф. Татяна Дронзина

Моделът на Ислямска държава в България става перпетум-мобиле сред ромите

Снимка: Архив Ройтерс

Ислямска държава добре таргетира целите си на вербовка и работи по различен начин сред ромското население в България. Моделът е опасен с това, че веднъж задвижен, той става перпетуум-мобиле. Определени маргинализирани групи (каквито са ромите) получават от ИД такива „социални услуги“, каквито те не могат да получат от държавата. За това предупреди проф. Татяна Дронзина, политолог, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Това е моделът на носене на бурки в Пазарджик и Нова Загора – те са вид защита за момичетата и жените, защита, която се предоставя от радикалните елементи. Това е вид сигурност, която държавата, която отсъства в гетата, не може да предостави. Тези радикални ислямисти осъществяват и незабавно възмездие за извършено престъпление, което държавата също не прави. Освен това, хората в тези гета получават и идентичност, което също е много важно за тях”, посочи тя и съветва, че за да се справим с радикализацията трябва да се направят много полеви изследвания в страната, за да се изучат механизмите на действие на тези групи.

Според Татяна Дронзина няма нищо учудващо в това, че дете от немюсюлманско семейство прегръща по такъв начин такава кауза. Повод за думите ѝ е последният случай на радикализация в Пловдив.

„Ислямска държава доста подобри учебника на Ал Каеда за вербуването и не слага акцента на религиозния момент, а на чувството на героизация в потенциалните извършители, заяви проф. Дронзина. – Ислямска държава се прегрупира в Ирак и Сирия. Изтеглянето на американските войски оттам създава вакуум, който ще бъде запълнен от ИД или от други подобни формирования. Там, където държавите са слаби, има условия за заселване и усядане на терористи. Това са Сирия и Ирак на първо място, но също и Либия и Йемен, за които тепърва ще чуваме.  Също така и Боко Харам в Нигерия, откъдето също има новини, свързани с тероризма.”

Татяна Дронзина информира, че по оценки на ООН в ИД има около три хиляди международни бойци, които вероятно ще се върнат по родните си места и ще създадат нова заплаха на места, където тя може би не е съществувала.

“Една нова организация, наследник на ИД, ще възприеме по-скоро форма на кибер-халифат, отколкото на териториален такъв. Територията беше един от най-големите ресурси на Ислямска държава – и символично и материално. Символичен, защото след провъзгласяването на халифата на 29 юни 2014 г. натам тръгнаха буквално потоци от чужденци, защото той беше нещо истинско и реално. През 2014 г. за първи път в историята се появи терористична държава, нарекла се халифат, обясни политологът. – Посланието към джихадистите беше имаме нужда от вашите ръце, сърца и умове. В материален план най-големите приходи на ИДИЛ идваха от данъците, с които тя облагаше местното население.Това изискваше нови подходи и методи на противодействие. След това ИД беше лишена от територия, но не беше разгромена или лишена от влияние.”

По думите на Татяна Дронзина последният призив на Ал-Багдади (който „възкръсва“ поне четири пъти) беше бойците да осъществяват атаки там където са, което е и голямата опасност на този кибер-халифат.

“Ал-Багдади е университетски преподавател и имам в една от джамиите на Багдад. Той е избран единствено от ПР-съображения на самата ИД, а не заради военен или тактически опит. Ислямска държава е проект на висшия военен апарат на Саддам Хюсеин, който след американската инвазия и свалянето на режима остана без работа, обиден и с желание за реванш. Затова и толкова бързо проработиха схемите за нелегален изност на нефт – те са били контролирани от тях по време на предишното ембарго”, напомни проф. Дронзина.

Тя смята, че терористите действат по вдъхновение, а не по нареждане.

“За тази „плътна мрежа от сродни души“ (според Антъни Смит) е все едно дали се взривяват в Австралия, Холандия, Шри Ланка или другаде. Притесненията на Китай са свързани главно със Синздянския автономен окръг, населен с мюсюлмани уйгури. Там има една терористична организация, наречена Партия на Източен Туркестан, която се е заклела във вярност на Ислямска държава. В самата ИД имаше много бойци-уйгури. Китай има нужда и от енергоносители и действията на терористите често удрят директно по доставките”, обясни Татяна Дронзина.

Повече от коментара на политолога в студиото вижте във видео материала.

гледано: 4627   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти