IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ ще осигури пари за мерки срещу замърсяването от битово отопление

Ще има промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища и брикети, посочи Нено Димов

14:49 | 21.09.18 г.
<p>
	Отопление на твърдо гориво през зимата в София. <em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Отопление на твърдо гориво през зимата в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ще бъде осигурен финансов ресурс чрез средства от ОП “Околна среда“ за инвестиционни мерки, насочени към основния източник на замърсяване - битовото отопление. Обявяването на тази процедура е предстоящо, предвидено е за това, или през последното тримесечие на 2018 г.

Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за чистотата на въздуха в страната, цитиран от БТА.

По думите му, за общините с нарушено качество на въздуха е осигурен финасов ресурс от 115 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" за периода 2014-2020 г.

Нено Димов заяво още, че към момента са финансирани 11 общини за разработване или актуализация на общинските програми и предстои предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по тази процедура на още 12 общини.

Министърът посочи, че се готвят промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища и брикети за битовото отопление.

“Направени са законодателни промени за повишаване на качеството и ефективността на периодичните технически прегледи", поясни той и добави, че в процес на съгласуване са промени в Закона за местните данъци и такси, които целят да стимулират употребата на автомобилите, които водят до по-ниски нива на замърсяване.

"МОСВ предлага да се въведе екологичен компонент при определянето на данъка върху превозните средства, съгласно който автомобилите с по-висок евростандарт ще бъдат натоварени с по-малки данъчни тежести. Предвижда се по-ранното, още през 2020 г., въвеждане на изискванията на европейския регламент за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво”, допълни той.

Нено Димов отбеляза, че са въведени допълнителни ограничения за изкупуване на катализатори от моторни превозни средства в пунктовете за приемане на отпадъци, чрез прилагане на строг контрол и санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още