Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 53 хил. маски са разпределени за лекарите на първа линия

Близо 950 хил. са маските, предназначени за гражданите

Над 53 хил. маски са разпределени за лекарите на първа линия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До момента са разпределени 53 975 защитни маски за лекари на първа линия, 946 950 за граждани, защитни облекла за специализиран медицински персонал, облекла за обща употреба - 1050 броя за еднократна и 40180 за многократна също са разпределени за медицински персонал. Разпределени са и количества спирт и дезинфектантен гел в различни разфасовки. Това стана ясно от брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. 

Още по темата

Целта на брифинга не е да „дадем ответен огън на президента“, а да се внесе яснота за снабдяването на болниците със защитни облекла, медикаменти и други продукти, каза в началото Томислав Дончев.

Според началникът на логистичния център към Националния оперативен щаб комисар Николай Николов обясни още, че днес на заседание на логистичния център предстои да бъдат разпределени и 1 млн. броя ръкавици, 6500 броя предпазни облекла, както и маски.

Повече от 60 фирми предложиха своите оферти и услуги за организирано производство, обясни комисар Николов.

Видимо изнервен, Томислав Дончев призова „да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства”. Той обясни, че ако има някои ограничения, то се не са заради липса на средства, защото са свързани с липсата на някои артикули на световните пазари. Той призова президента Румен Радев да следва  собствения си призив и „нека всички да се смирят“.

Според Дончев достатъчно показателно е, че част от другите европейски държави вече разчитат на българското производство. “Имаме заявки за дарения от компании и посолства, ще се погрижа тази информация да бъде обобщена и да бъде сведена до знанието на обществото“, каза още вицеприемрът.

„Имаме мобилизация на обществото по отношение на дарителска дейност. Всеки реши да дарява в началото на отделни болници, а в последствие се откри и сметка към Министерството на здравеопазването. Още при първия удар в лечебните заведения се стекоха големи средства. Особено трогателна е историята на бабата от Исперих, която си дари пенсията. Не размерът, а жестът е важен в такива момент. Това е безпрецедентна мобилизация в обществото“, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Въпреки коментарите в социалните мрежи и журналистически репортажи, че на много хора им се отказва тестване в държавните болници, той обясни, че никой не е бил върнат.

“Извърши се една огромна дейност от страна на държавата, за да могат болниците да останат жизнеспособни и да могат да поемат много по-голям удар от епидемията“, допълни генералът.

Лечебните заведения получиха възможност по-бързо и лесно да получат месечните си финанси от НЗОК, особено с оглед факта, че принудително им бяха отменени плановите операции, с което паднаха осезаемо и приходите им, добави още Мутафчийски. Той уточни, че зе лечебните заведения е бил сериозен финансов удар преструктурирането им в такива, които могат да приемат болни от коронавирус.Председателят на Щаба е категоричен, че облекчаването на ограничителните мерки не стои на дневен ред, докато данните за разпространението на заразата не се подобрят осезаемо и да се ограничи появата на повторен пик на епидемията.

Томислав Дончев добави още, че управляващите се стараят мерките, които държавата въвежда да са комплексни, като работата по тях не спира. „Обсъждаме възможност за безвъзмездна помощ за ликвидна подкрепа за малките предприятия. Ако овладеем ситуацията имам желание да либерализираме някоя мярка, но това са само анонси, ние се движим с не по-малка скорост от другите държави в мерките си“, подчерта а още Дончев.

Относно идеята регистрираните безработни да полагат труд в сферата на земеделието, Дончев обясни, че по закон има механизъм, чрез който безработните “да се впрегнат в работа, полезна за обществото".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет